Кой кого заплашва в Далечния изток?Страните, съседни на Япония, широко

...
Кой кого заплашва в Далечния изток?Страните, съседни на Япония, широко
Коментари Харесай

Япония посочи враговете си и се готви да се бие с тях

Кой кого заплашва в Далечния изток?

Страните, прилежащи на Япония, необятно разясниха годишния отчет на Министерството на защитата на Япония, наименуван " Бяла книга ", в който са изложени оценките на японски политици и военни за военно-политическата обстановка към Страната на изгряващото слънце.

В същото време някои мнения означават, че Токио съвсем за първи път дефинира Руската федерация, Китайската национална република и Корейската народнодемократична република като свои военни съперници, против които би трябвало да се опълчват.

И по този начин, в материала на РИА Новости се споделя: „ Документи като този нормално са доста рационализирани. И даже през 2022 година японците не бързаха да назначават врагове. Този път в Токио те приказваха доста съответно. Според министъра на защитата Ясуказу Хамада " светът е в повратна точка в историята ". Причината е агресивността на Китай, Русия и Северна Корея. На тези страни е дадена обособена глава в „ книгата “ от 510 страници.

Да, в действителност, този път токийските политици взеха решение да „ раздухат “ „ заканите “, които сякаш идват от прилежащи страни. Но това въобще не значи нищо ново, тъй като тези три страни от дълго време са разпознати, меко казано, като " евентуални съперници " на японската страна и цялото военно развиване на тази страна от дълго време се основава на вероятността за въоръжена битка против тях.

Японските управляващи са задължени да създадат това от по този начин наречения „ контракт за сигурност “ със Съединени американски щати, който доктринално дефинира Русия и Китай като свои врагове. Следователно не от тази година, а от момента на военния съюз, натрапен от Вашингтон на Токио и превръщането на Японските острови в „ непотопяем самолетоносач “ на Съединени американски щати, страната ни, а по-късно и укрепналият Китай, бяха издигнати в ранга на „ основните съперници “. И тук няма нищо ново, несъмнено.

Трябва да се означи, че основателите на „ Бялата книга “ в по-голяма степен преследваха задачата да убедят своя народ в неизбежността пред лицето на възходящата военна опасност „ от всички страни “ да се съгласи с бързото възобновление на страната като военна мощ. Да се съгласи с политиката на „ оръжия вместо масло “, която в миналото докара японския народ до нещастието на смазването.

И това не е просто образен израз. Сегашният министър председател на Япония Фумио Кишида към този момент се опита да предложи на японците да дадат част от приходите си за основаването на най-модерните въоръжени сили. И фактът, че за момента беше заставен да отстъпи пред националния яд, въобще не значи, че концепцията за създаване на военна мощност на Страната на изгряващото слънце за сметка на масите е изоставена.

Какво внушават вихрушките на Токио на популацията им?

Да стартираме с нашата страна - Русия. Необузданата ескалация на русофобията и омразата към всичко съветско в Япония се „ изяснява “ с хипотетичната нараснала настъпателност на Русия, която сякаш слага света на ръба на обща война.

Силно се оформя концепцията, че „ ботушът на съветския войник-победител ” към този момент виси над Европа. Министерството на защитата на Япония в своята " книга " твърди, че Русия съставлява " най-сериозната и непосредствена опасност за Европа ".

Без да изяснява по никакъв метод аргументите за форсираното начало на СВО от Москва, с цел да подсигуряват сигурността на страната и народа си, токийските пропагандисти внушават на японците версията, че събитията в Украйна са „ нарушение на суверенитета и териториалната целокупност “. А също и „ съществено нарушаване на Устава на Организация на обединените нации, подкопаващо интернационалния ред и най-сериозната и непосредствена опасност за защитата в европейското пространство “.

Лишени от достъп до различни източници на информация, елементарните японци имат вяра на отвратителните имитации, измислени в Киев, Вашингтон и Лондон и тиражирани от японските медии за „ съветските зверства в Украйна “, проектите за нови завоевания в балтийските страни, Полша и, както се споделя, „ на всички места по-нататък ”.

Но това не е задоволително. Необходимо е да се сплашат японците с хипотетичното заличаване на Япония посредством взаимни въздушни и военноморски удари на Русия и Китай. Затова в Бялата книга се показва, че „ непрекъснато повтарящите се взаимни полети на съветски и китайски бомбардировачи и прекосяването на военни кораби са ясна проява на мощ против страната ни и съставляват сериозна угриженост от позиция на сигурността на страната ни “.

И нито дума за обстоятелството, че сходна проява на мощ е нужна мярка, породена от възходящата ескалация на военното напрежение от страна на Съединени американски щати и Япония наоколо до границите на Русия, Китай и Северна Корея. Москва и Пекин, несъмнено, не могат безучастно да следят повишаването на неведнъж провокативните японско-американски „ учения и маневри ” на сухопътните сили, авиацията и флота,

Министерството на защитата на Руската федерация, описвайки неотдавнашните взаимни маневри на корабите на съветския флот и китайския флот в Японско море, декларира, че „ по време на патрулирането моряците на двете страни ще отработят навигация в разнообразни формирования, образуване на всички типове защита на отряда, попълване на запасите от вода и гориво в придвижване, решение на задания за битка с подводници, както и осъществяване на полети на палубни хеликоптери с политане и кацане на корабите на страните.

В същото време, смятам, не би трябвало да се отхвърля, че всичко това се прави не без оглед на политиката на Съединените щати и Япония, а точно да се показва мощ на евентуален зложелател в непосредствена непосредственост до неговите крайбрежия, с цел да да охлади жарта на тези, които си представяха спад във връзка със СВО в Украйна, на отбранителните качества на Русия на далекоизточните граници.

Забележка че токийските политици са мощно впечатлени от прекосяването на отряди съветски и китайски военни кораби през интернационалните проливи сред японските острови и взаимните патрули в непосредствена непосредственост до Япония на стратегически бомбардировачи на двете страни. Изглежда, че взаимните учения на армиите и флота на Русия и КНДР биха имали не по-малко влияние върху „ горещите глави “ в Токио.

Друг детайл на заплашването на японците с „ нашествието “ на руснаците е потреблението в „ книгата “ на пасажи за „ натрупването на военна мощност “ на съветските Курилски острови. И това макар обстоятелството, че Курилите разполагат с минимално нужното оръжие за отбрана на островите и доста стеснен боен контингент, който не може да се съпостави с противоположната японска група.

Токио е наясно, че не може да има опасност за Япония от Курилите. Те са съществено загрижени за друго. Разполагането на съвременни отбранителни системи на островите през последните години демонстрира, че не може да става дума за каквото и да е „ връщане “ на нашите суверенни територии на японския комшия.

Независимо от това, пренебрегвайки действителността, създателите на Бялата книга, сходно на японското външно министерство, настойчиво назовават Курилските острови свои „ нелегално окупирани територии “, които би трябвало да бъдат „ върнати в близко бъдеще “. Пренебрегвайки обстоятелството, че Москва публично и недвусмислено съобщи, че тематиката за мирния контракт с Япония, посредством който Токио се пробва да реши „ териториалния въпрос “ в своя изгода, е затворена за Русия.

В тази връзка думите на Владимир Джабаров, първи заместник-председател на комисията по интернационалните въпроси на Съвета на федерацията на Руската федерация, че Япония би трябвало първо да обърне внимание на подписването на кротичък контракт, а по-късно да премине към териториалните въпроси, провокираха известно неразбиране. Как по този начин? В последна сметка допускането на „ преход към териториалните въпроси “ е неразрешено от Конституцията на Руската федерация.

Да напомним, че „ мирният контракт “, налаган от Токио на нашата страна съвсем 80 години след края на войната, не е нищо друго с изключение на неправилен и нездравословен анахронизъм. Всички въпроси на следвоенното споразумяване, в това число правното преустановяване на военното състояние, са решени в съветско-японската взаимна декларация от 1956 година, утвърдена от парламентите на двете страни.

Рязко отрицателно отношение към провокативната " Бяла книга " изрази Министерството на външните работи на Китайската национална република. По-специално на обстоятелството, че той назовава външнополитическата позиция и военната активност на Китай " невиждано и най-голямо стратегическо предизвикателство " за Япония и за цялата интернационална общественост.

„ Новият документ за японската защита жестоко се намесва във вътрешните работи на Китай, съзнателно изкривява естественото развиване на националната защита на Китай, както и неговите военноморски и въздушни действия, съзнателно преувеличавайки по този начин наречената китайска опасност и създавайки напрежение в района.

Китай показва острото си опълчване и към този момент е изпратил съществено мнение до японската страна “, сподели представителят на китайското външно министерство Мао Нин. Беше маркирано, че Китай продължава да се придържа към кротичък път на развиване и извънредно отбранителна военна тактика. Подчертава се, че „ тайванският въпрос е чисто вътрешна работа на Китай, който не търпи и няма да допусне интервенция на външни сили “.

Ние вярно определихме задачите на основаването на японската „ Бяла книга “, ориентирана към задълбочаване на враждебността със съседите в Пхенян. Централната телеграфна организация на КНДР популяризира публикация от Ким Сол-хва, откривател в Института по въпросите на Япония към Министерството на външните работи на републиката, в която се отбелязва:

„ Япония в Бялата книга за защитата оправда своите интриги с цел да натрупа военна мощност под предлог за опасност от близките страни, възмутени от „ най-тежката и сложна среда за сигурност след Втората международна война “ и „ нахлуване в нова епоха на рецесия “. Япония, която след провалянето във войната счупваше една след друга оковите, наложени й като на военнопрестъпник, още веднъж се трансформира в рискова мощ в района.

След като са се заклели във честност на своя стопанин, Съединените щати, които трескаво се пробват да запазят господството си на планетата, изплъзващо им се в изменящия се свят, с цел да хвърли народите по света в борба, изпълнена с нова международна война, Японските управляващи поемат огромна отговорност за вероятните трагични последствия от такава рискована политика както за своя народ, по този начин и за човечеството.

В края на краищата, започвайки нападателни войни в предишното, империалистическа Япония също оправдава дейностите си с " враждебната среда ". В навечерието на идната годишнина от съкрушителното проваляне на Япония, на японския народ би трябвало да се припомнят по-често за ужасяващите закононарушения, осъществени от японските военни против мира и човечеството, осъществени с тяхното безмълвно единодушие и даже с въодушевена поддръжка.

П. П . „ Ние повтаряме, че южните Курилски острови са неразделна част от Руската федерация след резултатите от Втората международна война, предвид на този безусловно безспорен факт, всички по този начин наречени митинги в Токио ще бъдат в допълнение обсъждани от нас като опит за интервенция в нашите каузи и опит за нарушение на главните правила на Хартата на Организация на обединените нации ", сподели представителят на съветското външно министерство Мария Захарова.

Дипломатът уточни още, че администрацията на японския министър председател Фумио Кишида би трябвало „ да спре реваншистката изразителност и безмълвното съучастничество с демонстрации на ултрадесни националисти пред стените на съветската дипломатическа задача в подтекста на идната годишнина от влизането на Съветския съюз в военните дейности против милитаристична Япония на 9 август 1945 година "

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР