Кой какво закачи на елхата за Празника на надеждата СНИМКИ

...
Кой какво закачи на елхата за Празника на надеждата СНИМКИ
Коментари Харесай

Савина Петкова запали третата свещ на Ханука в Пловдив

Кой какво закачи на елхата за Празника на вярата СНИМКИ

Председателят на Общинския съвет Савина Петкова възпламени третата свещ на свещения еврейски празник Ханука в Пловдив. Церемонията се състоя през вчерашния ден вечерта в салона на читалище „ Шалом алейхем “.

„ Топли сърца, светли мозъци и благородни действия трябват през днешния ден. Бъдете живи и и здрави - вие и фамилиите ви “, пожела на присъстващите Петкова.

Тържествената работа на еврейския Празник на светлината бе водена от равина на Софийската синагога Йоел Ифрах и доктор Шамуел Бехар. Свещи възпламениха и гостите от българската, арменската, турската и съветската общности под тепетата.

„ Пловдив е неповторим град. Винаги каним представителите на другите етнически и верски общности на нашите празници, а и те ни канят на своите. Такива неща не могат да станат в другите огромни градове в Западна Европа – представителите на другите религии да се познават и почитат, и да почитат религията на другия. Днес етническата и религиозната приемливост е изключителна значима, тъй като виждаме какво става по света. Омразата пораства, още веднъж се възраждат остарели етнически и религиозни вражди “, съобщи пред „ Марица “ ръководителят на „ Шалом “ в града Светлозар Калев.

Ханука е отдаден на повторното освещаване на Храма в Йерусалим през 3597 година (168 година прочие Хр.) по еврейския календар. Шепа бунтовници – макавеите, съумяват да надвият многочислената гръцко-сирийска войска и да донесат свободата на еврейския народ.

Премахват езическия олтар в Храма и вземат решение да създадат работа, само че не им доближава масло да се възпламенят всички огънчета. Запалват едното поделение на свещника и то гори осем дни. Това е чудото на Ханука.

За разлика от класическия еврейски седмосвещник – менората, ханукията има девет свещи. Една от свещите се назовава „ асистент “ (шамаш) и с нея се възпламеняват останалите.

Първата свещ на Ханука бе запалена в синагога „ Цион “ в неделя. Всеки ден в продължение на осем дни се пали по една спомагателна свещ и свещникът се оставя на прозореца.

Подобно на християнската Коледа Ханука е фамилен празник за евреите. Празникът е изключително обичан на децата, тъй като получават дарове и лакомства в продължение на осем дни. /Марица.бг
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР