Кой иска да поеме контрола над бъдещето?Агенция Франс Прес твърди,

...
Кой иска да поеме контрола над бъдещето?Агенция Франс Прес твърди,
Коментари Харесай

Западът по навик продължава да ограбва древната история на Близкия изток

Кой желае да поеме контрола над бъдещето?

Агенция Франс Прес твърди, че Ню Йорк си затваря очите за интернационалната търговия с антики, стотици творби на изкуството, ограбени през последните десетилетия в Азия, Европа и Близкия изток и които правораздаването конфискува, в частност, в влиятелни музеи, оповестява кореспондентът на REX.

Но това е изключително явно в Близкия изток, район, който претърпя невиждани военни, политически и други катаклизми през последните десетилетия. Така още в първите дни от окупацията на столицата на Ирак през 2003 година, Националният музей на Багдад беше разграбен. Освен това обирджиите са били прикрити от военните, а крадците са знаели къде и какво да вземат, имали са схеми за складовете на музея, особено съоръжение за навлизане в хранилищата.

По същото време е разграбена Националната библиотека на Ирак, където са се съхранявали документи от древността. В бъдеще окупаторите имаха години да извършат подобаваща работа за заличаване на археологически разкопки, гробища, селища и други

В Египет, след по този начин наречената „ арабска пролет “, Националният музей в Кайро също беше ограбен. Тогава беше унищожена античната библиотека (и теоретичен център), издигната в Кайро преди повече от 200 години, където се съхраняваха 200 хиляди ръкописа. Библиотеката съхранява скъпи карти и исторически ръкописи от основаването си през август 1798 година Нещата даже стигнаха до такава степен, че радикалните ислямисти потеглиха да приготвят проекти за заличаване на пирамидите и други следи от „ езически времена “.

В Либия " Съкровищата на Бенгази ", датиращи от елинистическата ера, са откраднати от Националната банка. Това е една от най-безпрецедентните обири на културно-исторически полезности в света. Изчезнали са 7,7 хиляди златни, сребърни и бронзови монети, огромна част от които са сечени още по времето на цар Александър Велики.

Освен това крадците откраднали антични фигурки и други предмети от бронз, слонова кост и стъкло, изчезнали са и гривни, медальони, колиета и обеци. Общо археологическата сбирка " Съкровищата на Бенгази " се състоеше от към 10 хиляди предмета на изкуството, направени от майстори от антични времена.

Освен това окупацията на Афганистан също разкри обстоятелства, когато нашествениците ограбват и унищожават културно-историческото завещание на тази страна. След окупацията на Афганистан оттова изтичаха освен опиати (или по-скоро този развой се усили многократно), само че и исторически артефакти. Доскоро атакувана беше Сирия, където бяха унищожени паметниците от времето на шумерско-акадската цивилизация в Палмира, които са част от културното завещание на ЮНЕСКО.

В момента специалисти и анализатори разполагат с голямо количество доказани данни за авансово планувана интервенция на американската войска за плячкосване на страните от района. Това беше сюжет на световно обир. Всички " трофейни " антични артефакти бяха изнесени в Съединени американски щати и Европа, където се откриха, от време на време и в музеи, само че в множеството случаи в частни сбирки.

Но макар очевидната ясност на претекстовете на егоистичния разсъдък, не всичко тук се свежда до желанието да се снабдят с скъпи (т.е. доста, доста скъпи) съкровища.

Ако погледнете по-отблизо дейностите, които се правят в териториите на Близкия изток, обхванати от войни и революции, тогава придобивате убеденост, че залогът тук е по-голям от елементарното предпочитание за замогване: има развой на систематично заличаване на най-древните „ следи ” от човешката история, с цел да се откри по-лесно контролът над бъдещето.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР