Кой има полза от това да поддържа в порочен статус

...
Кой има полза от това да поддържа в порочен статус
Коментари Харесай

Когато парното вместо удобство, стане робство

Кой има изгода от това да поддържа в циничен статус една другояче чудесна услуга, каквато е отопляването с парно, в повинност и в чисто иго за множеството консуматори, които и да желаят не могат да се отърват от монополиста – нито посредством съд, нито посредством омбудсман и други? Защото даже да се откачиш от топлоснабдяването на жилището си, вечно ти оставят „ лукса”, наименуван „ сградно отопление”.

Според статистиката на "Топлофикация София " половината от клиентите на сдружението имат да получават пари, а другата половина да заплащат след осъществяването на годишното преизчисляване. Тази мъглява информация разпространиха от сдружението - монополист в София откакто общително пратиха сякаш „ изравнителните” сметки на своите консуматори. Уж, тъй като какво им е изравнителното на сегашните фактури, щом ще чакаме още и още нови преизчисления.

Иначе от самото сдружение обявиха в задатък, че чакат близо 10 милиона лв. доходи от изравнителните сметки за парно и топла вода в столицата за изтеклия годишен интервал. Да напомним също, че компанията има борчове към „ Булгаргаз” за към 35 милиона лв.. Щели били да ги покриват и с пари от изчислените-недоизчислени изравнителни сметки!



Какво излиза от въртоленето на някакви фирмени службари, които не могат или пък не желаят към този момент десетилетия наред да сложат ред в тази „ топла” кочина? Става ясно, че топлинните счетоводители не били могли да отчетат кой консуматор какво количество сила е похарчил през зимния, деен за сдружението интервал. Демек, в случай че комшията не си е отчел съзнателно топлината, аз, ти и всеки различен съзнателен консуматор ще би трябвало да му платиме масрафа и да пием по една студена вода.

Да, но нали тъкмо топлофикация си избра този циничен модел на счетоводство и си нае частни компании, на които отново ние, драгите консуматори, им плащаме за гяволиите. А те в подмяна, не се напъват да си решат проблемите и да намерят метод да създадат правилни доклади на всеки ползващ парно.

Защо да го вършат като има наивници, които и да се греят и да студуват, все ще заплащат. А какво да кажем за цинизма, че ни начисляват и лихви върху тези, приети от тях самите като несъщински и неокончателни сметки!

Върховна безочливост е общинската компания „ Топлофикация – София” да изисква от жителите сами да си основават ред и правила при заплащането на парното. А пък те единствено да получават заплати за несвършена работа. Къде го има това безсрамие?



Единственият аргумент монополното сдружение да не бъде реформирано, преструктурирано, продадено и така нататък, както нееднократно бе обсъждано през годините е, че все някой има изгода от това да бъде поддържано в положение на каца без дъно. И това сигурно не са драгите жители, а са партиите, които единствени имат изгода от черните каси в сходни структури.

Неведнъж столичани, а и българи в някои други градове, стачкуваха против порочните модели на топлофикациите по места. Впрочем, известна е истината, че за парното в няколкото градове, заплащат солидарно всички останали българи в цялата страна.

„ Топлофикация – София” от 2010 година към днешна дата е единствено общинска благосъстоятелност и е под егидата на Столичния общински съвет. Там близо два милиона софиянци всяка година пращат посредством партии свои 64-ма градски избранници – общински съветници. Те носят директна отговорност за хаоса и безумието и в тази компания и жителите би трябвало да ги държат будни и тревожни за своите проблеми.

Хубаво е да се напомнят такива обстоятелства близо два месеца преди локалните избори.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР