Кой и защо в края на 50-те години решава, че

...
Кой и защо в края на 50-те години решава, че
Коментари Харесай

Как София можеше да има море: Кратка история за един необичаен проект

Кой и за какво в края на 50-те години взема решение, че София би трябвало да има собствен плавателен канал? Как е трябвало да бъде построен той и какво се случва на процедура с един от най-необичайните планове в актуалната ни история - " Софийско море "?
Архивите описват, че при започване на 50-те години тогавашният министър председател на страната Вълко Червенков имал концепция да свърже София с Черно море. Това обаче явно било невероятно начинание. Ето за какво министър-председателят бил заставен да промени желанието си. Той решил да построи връзка сред езерата " Ариана " и " Панчарево " с плавателен канал до " Княжево ". И тази алтернатива обаче пропаднала. След това Червенков се насочил към реализацията на плавателен канал, който да свързва " Павлово " с " Панчарево ". Този път задачата била по него да минават и кораби.
Плановете предвиждали " морето " да бъде дълго 17 км. и надълбоко най-малко 5 метра. Сумата за това амбициозно начинание пък надхвърляла 66 млн. лева, като изключим разноските за създаване на пристанища и ремонтни бази...
Какво в последна сметка се случило? Продължението на тази история може да гледате в идващото видео, което е част от най-новата поредност на съдружие " Българска история ", носеща името " Кратки истории ". Образователните видеа ще излизат всяка седмица и ще са налични в YouTube канала на сдружението.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР