Кой и как допусна договарянето на колосалните като сума 43

...
Кой и как допусна договарянето на колосалните като сума 43
Коментари Харесай

Депутатът Борислав Гуцанов попита в парламента кой стои зад съмнителната поръчка за доставка на храни за затворите

„ Кой и по какъв начин позволи договарянето на колосалните като сума 43 млн. лева за доставка на храни и питиета в системата на пандизите, без авансово съобщение и с един претендент? “. Въпросът е заложен неотдавна от депутата от Българска социалистическа партия Борислав Гуцанов по време на парламентарния надзор.

 

Веднага да разбираем – поръчката е дадена от Фонд „ Затворно дело “ с началник Нина Димитрова, а пандизите са сектор, който се следи директно от министъра на правораздаването. Доскоро това е Крум Зарков.

 

Историята стартира на 31 януари 2022 година Тогава въпросната Нина Димитрова афишира поръчка за доставка на храна за пандизите, която обаче е прекъсната пет месеца по-късно. Веднага по-късно, на 18 май, Димитрова афишира нова поръчка – този път за над 43,6 млн. лева със период на доставките за четири години и половина. Въпреки че се разпределят големи пари, са поканени единствено няколко компании, без да е явен критерият, по който са избрани, само че пък има съмнения, че са свързани с пловдивския предприемач Георги Цанков – Жоро Фантастиката.

 

В началото за претенденти са позволени пет компании: „ Панда И.П. “, „ Ийт уел “, „ Нове инженеринг “, „ Мира фууд “, „ Стелит 1 “. Всички предложения са класирани и за втория стадий, макар че съгласно специалист по сигурност на храните, взел участие като съветник в процедурата, три от компаниите изрично не покриват условията. Въпреки това поръчката не е спряна. „ Панда И.П. “ и „ Ийт уел ” са отстранени, а другите три били определени, тъй като дали ниски цени, е формалното пояснение. При това е несъмнено тъкмо за кои места те ще доставят храни. На „ Нове холд “, която е правоприемник на „ Нове инженеринг “ е предоставено да зарежда най-многолюдните затвори в Бобов дол и София против 18.7 млн. лева и надлежно Белене, Враца, Ловеч и Плевен за 11 млн. лева „ Мира фууд “ е поканена да обезпечава храните в Пазарджик, Пловдив и Стара Загора за 7.3 млн. лева „ Стелит 1 “ има задача да доставя Варна, Бургас и Сливен против 6.7 млн. лева

 

В същото време обаче специалисти, а също и отстранени компании настояват, „ е определените участници не покриват стандартите за качеството на продуктите. Тези рецензии обаче са подценени освен от Фонд „ Затворно дело “, а и от тогавашният длъжностен министър на правораздаването Крум Зарков.

 

„ Вие като отидете в магазина, мерите ли с шублер бучката кашкавал, че да вкарваме ние на снабдител какъв брой сантиметра да е тя “, коментирала Нина Димитрова рецензиите към определените снабдители.

 

Пренебрегнат е и фактът, че трите поканени компании – „ Мира фууд “, „ Нове холд “ и „ Стелит 1 “ няколко пъти са били отстранявани от състезания преди време, прекратявани са били аналогични контракти с тях за изхранване на пандизите, тъй като или са създали разнообразни нарушавания в осъществяването им, или напряко не са могли да ги изпълнят. Във Фонд „ Затворно дело “ са наясно с това, само че без последици в крайното решение.

 

„ Нове холд “ е записана в Свищов, а притежателят Антон Антонов печели състезания за храни най-вече в Северна България.

„ Стелит 1 “ идва от Севлиево и доставя храни по публични поръчки из цялата страна.

„ Мира фууд “ се води благосъстоятелност на Станислав Николов, който е притежател на няколко други компании, свързани с родственици на предприемача Георги Цанков, който идва от Пловдив.

 

Неофициалният победител в състезанието за храните Георги Цанков е кумец на братя Маргини и е член на масонската ложа „ Слънце “, ръководена от съветския жител Георги Гергов. Известни са и неговите тесни връзки с президента Румен Радев и неговия секретар, някогашният селски кмет Николай Копринков. Георги Цанков, именуван още Жоро Фантастиката, е политик и бизнесмен, който от години е абониран за публичните поръчки на Фонд „ Затворно дело ". Само че той не взе участие с името си, а употребява други компании. Причината е, че преди години доставя 50 тона фасул с червеи за бедните по стратегия „ Благотворителност “, финансирана с пари от Брюксел. Това постанова присъединяване му в сходни поръчки да е по-завоалирано поради противоречивата му известност и вкарването на няколко негови компании в отрицателния лист на Агенцията за публични поръчки.

 

Като политик той е минал през няколко партии – бил е общински консултант от партията на Кунева, по-късно се отбива в ГЕРБ и Вътрешна македонска революционна организация, а също и в партията на Николай Бареков. Фирмата му „ Фантастика 95 “ стартира стремително да печели публични поръчки от 2007 година Цанков първо доставя храни на Министерство на защитата и на Министерство на вътрешните работи, а по-късно стига до храните за небогати.

Според чудесно осведомени тъкмо парите от Брюксел за обществено слаби го вършат милионер. Според осведомени зад триумфите в бизнеса стоят братя Маргини, единият от които му е кум. Известно е, че братята имат авторитетни другари и настойници на самия връх на страната.

През 2010 г.  техният човек стартира да доставя с кафе и сокове даже Народното събрание.

 

След като скандалната поръчка за доставка на храни за пандизите стигна до парламентарен въпрос, правосъдният министър Атанас Славов разяснява: „ Неколкократно са давани инструкции на възложителя Фонд „ Затворно дело “. Част от тях са спазени, а други не са, заради което с писмо на министерството до АДФИ е поискана ревизия и да се упражни външен надзор. Такъв ще бъде извършен и ще се подхващат дейности. Ако има нередности, договорите ще бъдат прекъснати, в това мога да ви уверя “. 

 

Министърът на правораздаването Атанас Славов заяви, че следва промяна на управителния съвет на Държавно дружество Фонд „ Затворно дело “, както и неговото преструктуриране в идващите месеци.

 

Въпросният фонд дава отговор за цялата стопанска активност на пандизите, а съгласно осведомени парите, които се въртят в него, мъчно се управляват от министерство. Тези пари, които се пресмятат на над 20 млн. лв., главно идват от труда на пандизчиите във външни компании, а също и от арендата на земите на пандизите в страната, от техните мандри, цехове, дребни индустриални предприятия. Тези действия, да допълним, се финансират и от Фонд „ Земеделие “, освен това със съществени пари от Европа. Под контрола на фонда са и лавките, от които пазарят наказаните, излежаващи присъди. Затова постът на Нина Димитрова е извънредно значим, тъй като през нея минават големи публични поръчки за доста пари.

 

Димитрова преди време е принудена да напусне поста си, тъй като е хваната, че кара колата си на градус. Като правосъден министър Иван Демерджиев, също пловдивски кадър от свитата на Копринков обаче маха изпълнителната директорка на фонда Маргарита Дойчинова и връща очевидно скъпата директорка Нина Димитрова. Според мълвата тя самата имала връзки в

елита на Българска социалистическа партия, познавала даже самите братя Маргини. Въобще, става известно доста подобаваща за поста началник на „ Затворно дело “, откъдето минават огромни публични поръчки.

Инфо: Уикенд, crimesbg.com

 

Тагове: Братя Маргини Иван Демерджиев Нина Димитрова Фонд „ Затворно дело “ „ Панда И.П. “ „ Ийт уел “ „ Нове инженеринг “ „ Мира фууд “ „ Стелит 1 “ Георги Цанков Станислав Николов Николай Копринков Жоро Фантастиката ГЕРБ ВМРО Николай Бареков Атанас Славов Маргарита Дойчинова
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР