Кой е влиятелният изпълнителен директор в света? Джейми Даймън от

...
Кой е влиятелният изпълнителен директор в света? Джейми Даймън от
Коментари Харесай

Най-влиятелните изпълнителни директори в света през 2022 година и кои са европейците сред тях

Кой е авторитетният изпълнителен шеф в света? Джейми Даймън от JPMorgan Chase, Сатя Надела от Microsoft, Илон Мъск от Tesla или Марк Зукърбърг от Фейсбук?

Част от тези имена ни изникват в мозъка, в случай че си задаваме този въпрос. Може пък и да е някой от " старите класики " като Уорън Бъфет или Бернар Арно? Добре познати или непознати, това са най-успешните, надарени и авторитетни изпълнителни шефове.

​Списанието CEOWORLD разгласява своя годишен лист на най-влиятелните основни изпълнителни шефове и бизнес ръководители в света, в който са включени 200 души. Не е изненадващо, че Тим Кук (Apple) е първи в световната ранглиста на списание CEOWORLD за най-хубавите основни изпълнителни шефове във всички промишлености за 2022 година

Той е основен изпълнителен шеф на Apple, като преди да заеме тази служба e bil като основен действен шеф. Кук се причислява към Apple през март 1998 година като старши вицепрезидент за международните интервенции, а по-късно е нараснал на изпълнителен вицепрезидент за международните продажби и интервенции. Става основен изпълнителен шеф на компанията на 24 август 2011 година

Кук е следван от Сатя Надела, основен изпълнителен шеф на Microsoft Corp . от 2014 година и основния изпълнителен шеф Сундар Пичай на Alphabet (Google). Позицията му на началник Гугъл е оповестена на 10 август 2015 година като част от преструктурирането на Alphabet, което я прави компания-майка на Гугъл. На 3 декември 2019 година Сундар Пичай става CEO на Alphabet, освен това постът му в компанията Гугъл се резервира.
 Снимка 463004
Източник:

Сатя Надела

Класацията за 2022 година остави изпълнителния шеф на Amazon Анди Джаси на 4-то място пред Илон Мъск - шефът на Tesla, който затваря топ 5.
 Снимка 516813
Източник:

Анди Джаси

Основателят и основен изпълнителен шеф на Meta (Facebook) Марк Зукърбърг се класира на шесто място. В голям брой промишлености водачите в технологиите, финансите и производството оглавяват листата с най-вече спечелили.

Разбира се, нито един лист с изпълнителни шефове, не би бил цялостен, без да включва Уорън Бъфет - 92- годишният основен изпълнителен шеф на Berkshire Hathaway . Бъфет се класира на седмо място.
 Снимка 219916
Източник:

Уорън Бъфет

Американският вложител, предприемач и човеколюбец няма потребност от показване и въпреки всичко дано напомни, че той е считан за най-великия вложител в историята на финансовите пазари. Бъфет е основен изпълнителен максимален акционер на капиталовата компания Berkshire Hathaway.

Топ 10 за запълва от шефът на TSMC доктор Вей. Деветата и десетата позиция се заемат изпълнителният шеф на Nvidia Дженсън Хуанг и основният изпълнителен шеф на Visa Inc. Алфред Кели младши.

Европейци в класацията

Най-богатият европеец и началник на компанията за първокласни артикули LVMH Бернар Арно остава отвън топ 10 и е на 14-о място.
 Снимка 409892
Източник:

Бернар Арно

Други европейци в класацията са австриецът Северин Шван - основен изпълнителен шеф на групата Roche (24-то място), германецът Улф Марк Шнайдер - основен изпълнителен шеф на Nestlе,  датчанинът Ларс Йоргенсен - началник на датска фармацевтична компания Novo Nordisk (46-о място), Кристиан Клайн - немски управител, който е актуалният основен изпълнителен шеф на SAP (74-о място) и други.

Глобалната ранглиста на списание CEOWORLD за най-хубавите изпълнителни шефове за 2022 година се прави измежду повече от 1200 основни изпълнителни шефове в 96 страни. Като се има поради дълготрайното показване на бизнеса, методологията се основава главно на финансовата възвръщаемост за целия мандат на основния изпълнителен шеф, което съставлява 60 % от крайното класиране. Останалите фактори, които 40% от тежестта на оценката са екологични, управнически и обществени въпроси, както и пазарни дялове, смяна на пазарната капитализация и значимостта и въздействието на марката.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР