Кой е Вивек Рамасвами, изгряващият републикански кандидат за президент?

...
Вашингтон, окръг Колумбия – Вивек Рамасвами иска да бъде следващият
Коментари Харесай

Вашингтон, окръг Колумбия – Вивек Рамасвами иска да бъде следващият Доналд Тръмп: аутсайдер, който ще се изправи срещу политическия елит на Съединените щати, спечели президентския пост и прокара твърдо десен дневен ред от Овалния кабинет.

„Приличам повече на Тръмп през 2015 г., отколкото Тръмп днес на Тръмп през 2015 г.“, каза Рамасвами за бившия президент в интервю този месец с британския актьор и водещ на подкаст Ръсел Бранд.

Бранд отговори шеговито: „Тръмп от Тръмп, превъзхождащ Тръмп над Тръмп.”

Две седмици по-късно Рамасвами щеше да представи подобно на Тръмп представяне на първия републикански дебат за сезона на президентските избори през 2024 г. – увещавайки опонентите си, наслаждавайки се на атаки и предлагайки неортодоксални политически предложения.

И политически експерти и медийни коментатори в цялата страна забелязаха: когато обичайните анализи след дебата бяха пуснати в медиите в САЩ след събитието в сряда, Рамасвами беше широко рекламиран като победител за вечерта.

„Рамасвами, който наистина доминираше в голяма част от дискусията и в много ярост – всъщност беше добра нощ за него“, каза Джон Фийхери, републикански експерт, пред Ал Джазира в телевизионно интервю след дебата.< /p>

Но въпреки всички похвали, които получи, Рамасвами прокарва множество маргинални идеи, които либералите описват като опасни, включително отрицанието на климатичните промени и перспективата за военни операции срещу наркодилърите в Мексико.


Според скорошни социологически проучвания Рамасвами остава далеч зад Тръмп в надпреварата за номинация на републиканците, но възходът му подчертава желанието на партията да подкрепя кандидати с нетрадиционни, твърди идеи – и без предишен опит в политиката.

Джо Уолш, бивш републикански конгресмен, който сега е открит критик на партията, каза в публикация в социалните медии в петък, че републиканската база търси „побойник“ или „авторитарен“ кандидат.

„Това е Тръмп. Ако не Тръмп, единствените други двама души на тази сцена онази вечер, които отговарят на тази длъжностна характеристика, са [губернаторът на Флорида Рон] ДеСантис и Рамасвами. Никой друг.“

Кой е Вивек Рамасвами?

Синът на индийски имигранти в САЩ, 38-годишният Рамасвами, направи милиони във фармацевтични продукти и биотехнологии, преди да напише книга през 2021 г., озаглавена Woke, Inc, която го постави на картата на дясната политика.

В книгата той бушува срещу натиска за устойчиви и справедливи бизнес политики, известни като екологично, социално и корпоративно управление или ESG.

Оттам нататък роденият и израснал в Охайо Рамасвами започва да се появява в десни медии, включително Fox News, където увещава фокуса на либералите върху политиката на идентичността. Неговата реторика също така се възползва от гнева на консерваторите срещу политиките за положително действие на университетите, в които расата е фактор при приема, които Върховният съд забрани през юни.

Рамасвами популяризира идеята за расова сляпа „меритокрация“ в противовес на политиките, насочени към насърчаване на многообразието. „Обратният расизъм е расизъм“, често казва той.

Въпреки медийните му изяви, малко хора биха разпознали името на Рамасвами, когато стартира кампанията си за Белия дом тази година.

В рамките на няколко месеца обаче той премина от до голяма степен неизвестна фигура на национално ниво до конкуренция с ДеСантис за второ място в социологическите проучвания в републиканското президентско състезание.

„За много американци идеята за аутсайдер, който може да коригира онова, което не е наред във Вашингтон, е много привлекателна, особено – особено за републиканците – ако този аутсайдер е успешен бизнесмен“, каза Тод Белт, професор и програмен директор по политическо управление в университета Джордж Вашингтон.

„И мисля, че неговата младост и енергия са привлекателни за хората.“

Какви са неговите политики?

Рамасвами е вложил 15 милиона долара от собствените си пари в кампанията си, според архивите на федералните избори.

Уверен оратор, който почти винаги изглежда усмихнат, бащата на две деца набляга на вярата, семейството и патриотизма като отговор на възприеманите болести на обществото. Въпреки че е индуист, той често набляга на „юдео-християнските ценности“.

Кандидатът е учил биология в Харвардския университет и има диплома от Юридическия факултет на Йейл. Рамасвами също се представи като обединяващ кандидат, който се опитва да отведе Републиканската партия от просто изразяване на оплаквания към предлагане на решения.

Въпреки енергичността на неговото представяне, много от идеите на Рамасвами са непрактични – ако не и странни – и надхвърлят правомощията на президентството, казват неговите критици.

Например, той призова за повишаване на възрастта за гласуване от 18 на 25 години, освен ако младите хора не преминат изпит по гражданско право или не изпълнят „изискване за национална служба“, като служат в армията или като спешни лица. Но това ще изисква конституционна поправка и е малко вероятно.


Той също каза, че ще елиминира Министерството на образованието и Службата за вътрешни приходи, американската данъчна агенция, и ще закрие ФБР – гръбнакът на федералното правоприлагане в САЩ – и ще накара агентите му да бъдат погълнати от други агенции . Това също би било трудна задача.

И във време, когато климатичната криза подхранва горски пожари и екстремни метеорологични условия по целия свят, той работи на платформа за изкопаеми горива.

„Сондирайте, разбивайте и изгаряйте въглища: изоставете култа към климата и освободете ядрената енергия“, се казва в уебсайта на кампанията му. Той отиде дори по-далеч по време на дебата в сряда, като каза: „Програмата за изменение на климата е измама.“

„Радикална“ климатична политика

Белт нарече отговора на Рамасвами на изменението на климата шокиращ. „Това наистина показа огромно количество неразбиране на въпроса и наистина радикален политически дневен ред“, каза той.

И все пак по време на дебата в Уисконсин публиката постоянно аплодираше Рамасвами, особено когато той похвали Тръмп и нападна критиците на бившия президент – а именно бившия губернатор на Ню Джърси Крис Кристи.

„Вивек Рамасвами спечели тазвечершния дебат и трябва да получи добър отскок в дебата в анкетите. Той беше артикулиран, удобен, усмихнат, последователен, кратък и излъчващ интелект навсякъде“, написа консервативният журналист Дейвид Броуди в публикация в социалните медии.

Но според Белт една от причините дебатното представяне на Рамасвами да привлече толкова много внимание може да се дължи отчасти на способността му да се възползва от формата на събитието, за да увеличи максимално времето си в ефир. Модераторите предложиха 30-секундно опровержение на кандидатите, които бяха избрани от други.

„Той казваше неща, които откровено показваха липса на разбиране за това как работи правителството и правомощията на президентството“, каза Белт.

„Другите кандидати се опитваха да разкрият неговото невежество и по този начин използваха името му и в крайна сметка му дадоха повече време.“

Външна политика

Рамасвами беше в центъра на най-спорния момент от дебата, когато каза, че няма да изпраща повече средства на Украйна, ако бъде избран за президент.

САЩ са предоставили милиарди долари военна и хуманитарна помощ на Украйна, откакто Русия нахлу в страната миналата година. Но Рамасвами каза, че тази политика е „катастрофална“, твърдейки, че САЩ трябва да се съсредоточат върху защитата на собствената си южна граница.

Той продължи да атакува Кристи и бившия вицепрезидент Майк Пенс, и двамата са посетили Украйна и са се срещнали с нейния президент Володимир Зеленски.

„Намирам за обидно, че имаме професионални политици, които ще направят поклонение в Киев, при своя папа Зеленски, без да направят същото за хората в Мауи или южната част на Чикаго“, каза той.

>

Бившият посланик на САЩ в ООН Ники Хейли отвърна на удара, обвинявайки Рамасвами, че предпочита руския президент Владимир Путин – когото тя нарече „убиец“ – пред съюзник на САЩ.

Докато републиканците в Конгреса подкрепиха с огромно мнозинство помощта за Украйна, привържениците на партията са разделени по въпроса. Така че въпреки че Рамасвами беше в малцинството на сцената на дебата, неговата позиция относно конфликта ще се хареса на някои избиратели.

Неговата кампания каза пред информационната агенция Associated Press в четвъртък, че той е събрал 450 000 долара предимно в малки дарения в часовете след дебата.

Все пак неговото набиране на средства остава далеч зад Тръмп и ДеСантис. Кампанията на губернатора на Флорида събра 1 милион долара за 24 часа след дебата, съобщи ABC News в петък.

И остава фактът, че Рамасвами едва ли ще разхлаби хватката на Тръмп върху номинацията на републиканците, дори ако дебатът изстреля кандидатурата му в светлината на прожекторите за момента.

„Рамасвами изживява своя момент“, каза Белт.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР