Кой е виновен за кризата с цените на електроенергията -

...
Кой е виновен за кризата с цените на електроенергията -
Коментари Харесай

Кръстосаха шпаги! Петкова и Николов в спор кой е виновен за енергийната криза

Кой е отговорен за рецесията с цените на електрическата енергия - някогашните ръководещи от ГЕРБ или служебните държавни управления на Румен Радев и сегашното на Кирил Петков? Този въпрос стана центъра на разногласието сред предходният енергиен министър от партията на Бойко Борисов Теменужка Петкова и сегашният - Александър Николов в студиото на бТВ през днешния ден. 

Темите се въртяха към настоящите въпроси за мораториума, за построяването на интерконектра с Гърция, върху дейностите, които властта би трябвало да подхваща за намаляване на удара върху бизнес и хора. 

На първо място, Теменужка Петкова продължи защитната линия на ГЕРБ за мораториума, който бе препоръчан точно от тях, че надали не те се пробвали да оказват помощ на болшинството, тъй като такива поръчки се чували точно от тях. Тя обаче не назова мораториума неточност, както нейни съпартийци, а разгласи, че предлагането на ГЕРБ било доста по-различно от това, което се одобри в последна сметка, поради фактът, че някогашните ръководещи желали... мораториумът да бъде без период, а в този момент той има период до края на март. 

" Ние, вслушвайки се в ръководещото болшинство, направихме предложение. Буквално на идващия ден битовите консуматори щяха да бъдат сюрпризирани с нови по-високи цени на ел. силата. Това, което беше признато обаче, значително се разграничава. Ние предложихме без период ", изясни тя.

От своя страна Николов, както по принцип прави, отхвърли да разяснява работата на Народното събрание. 

Стигна се и до нелепи изказвания. Бившата министърка даже разгласи, че е оставила системата в прелестно финансово положение, в случай, че всички отчети досега демонстрират тежка задлъжнялост и дефицити в размер на към 2,5 милиарда лева. 

Разбира се, Петкова разгласи, че ограниченията в поддръжка на бизнеса са незадоволителни и съобщи, че ГЕРБ постоянно слушали бизнеса, това трябвало да направи и настоящето държавно управление. Припомняме, че при започване на пандемията, бизнесът недоволстваше и против ограниченията на ГЕРБ и на партията на Борисов лиши към половин година да се вслуша в препоръките. 

Николов пък от своя страна продължи отбраната на държавното управление, че таван на обезщетенията е необходим, с цел да се отбрани бюджета  и да се дадат тласъци на бизнесите да напаснат тактиките си към обстановката. Той обаче призна, че се върви към повдигане на тавана. 

" Когато се ръководи финансова и енергийна система, най-важното е да има резистентност и дълготрайно мислене. Когато няма надзор, има опция за спекулации. Налагането на таван и в интерес на бизнеса " , съобщи той. 

Напрежението се повиши, когато Петкова разгласи, че в случай че ГЕРб са били на власт, то тогава е щяло да има минимално повдигане на цените, тъй като щели да договорят така наречен механизъм за потенциал, който да понижи цените на въглищните централи. 

" Предполагам, че госпожа Петкова изпитва леко стеснение по тематиката " , акцентира пък Николов. 

Истината е, че служебното държавно управление в действителност не съумя да контракти схемата, само че това не направи и ГЕРБ, а договарянията започнаха още през 2019 година. 

Що се отнася до построяването на интерконектора, Петкова съобщи изрично, че тя и Борисов създали всичко допустимо за построяването му и невъвеждането му в употреба се дължи единственот на ръководещите след тях. Припомняме, че планът е на 12 години, през които ГЕРБ по този начин и не можа да построи връзката, която сега можеше да докарва 4 пъти по-евтиния азерски газ. 

Николов пък изясни, че планът е бил забатачен и е тръгнал едвам след срещата на премиера Петков с премиера на Гърция Мицотакис. 

Днес Николов разгласи, че към този момент е направен прецизен график за влизането в употреба - дата по дата. Всики механически дейности трябвало да приключат доникъде на годината и от 1 юли да има газ по тръбата. 

" Ние ви оставихме подготвен план, а вие не успяхте да го завършите няколко десетки километра до 31 декември ", пък отвърна Петкова, която даже съобщи, че държавното управление на Борисов било свършило чудесна работа по забатачения план.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР