Кой е позирал за статуята на войника от Паметника на

...
Кой е позирал за статуята на войника от Паметника на
Коментари Харесай

Ирония на съдбата: моделът, позирал за войника от ПСА, бил репресиран от новата власт софиянец

Кой е театралничил за статуята на боеца от Паметника на руската войска в София, чиято фигура 70 години размахваше Шпагин над главите на софиянци? Оказва се, че моделът е бил репресиран от комунистическата власт софиянец, който бил прогонван от всяка работа поради неблагонадеждния си генезис. Историята на модела бай Васил описа художникът Пейо Колев във фейсбук. Бай Васил театралничил десетилетия наред на студентите в Художествената академия и Пейо Колев публикува и своя схема с неговия облик.

" Една история от Боби Ждребев, който беше преподавател в Художествената гимназия по времето, когато аз бях възпитаник там. Един от моделите ни - бай Васил (вдясно, рисуван от мен към 1990 година - по случайност вардя този етюд) постоянно ми е бил изключително приветлив, беше спокоен, общителен и не мърдаше въобще. Някакъв издръжливост се усещаше у него, като античен, страдален сфинкс. Каква подигравка е, че е бил заставен да се устоя като модел, тъй като националната власт не му е давала да се развие и да работи, заради " неблагонадеждния " му генезис. Въпреки това обликът му е стоял съвсем 70 години на такава височина, гледайки света от горната страна с усмивката, която му е била отнета. Липсата на искра в очите му, които бяха сини, наподобява не беше се трансформирала през целия му сложен живот.

Ето и историята на Боби.

" Бай Васил като млад. И той хем е бил репресиран поради фамилията на родителите си, останал без работа, отвред прогонван, потегля да театралничи голо тяло в Академията, едвам се е прехранвал. Та оттова го извикали и го предиздвикали да стои с вдигната ръка, модел за паметника. Почти половин век по-късно, към този момент доста стар, той идваше да театралничи в Художествената гимназия, едната му ръка беше полупарализирана и си я наместваше с другата като сядаше. Беше учтив човек и обичаше децата. На остарели години беше с изменени черти, видно от фотографията тук. Никакъв съветски боец не би могъл да е бай Васил. Портрет на просветен, почтено репресиран млад българин от проклетата комунистическа власт. "
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР