Кой е единственият легален мюсюлмански крал в историята на Европа?

...
Кой е единственият легален мюсюлмански крал в историята на Европа?
Коментари Харесай

Крал Зог I успява да оцелее 55 опита за убийство

Кой е единственият законен мюсюлмански крал в историята на Европа? Без подозрение би трябвало да обърнем внимание на крал Зог I от Албания. Една от аргументите да бъде доста надалеч от светлината на прожекторите, изключително по време на неговото ръководство, е желанието да заобикаля всевъзможни обществени изяви. Параноята в тази историческа персона е толкоз огромна, че даже персоналната му защита е неговото персонално семейство. Не можем да упрекваме един от най-параноичните водачи – въпреки всичко е претърпял повече от 55 опита за ликвидиране през целия си живот, с което можем да заключим, че или крал Зог I е същински късметлия или атентаторите са имали доста съществени проблеми.

И всичко стартира през 1895 година с раждането на Зог I – наследник на Ахмет Мухтар Бей Зоголи. На млади години Зоголи се бори за самостоятелност от Османската империя. Като полковник на революционните сили, той съумява да събере към 2000 боеца против турците в зоната на Албания. Този необикновен триумф се случва на 17-годишна възраст. Неговите сънародници чуват митове за смелостта и бързо го издигат до политическите висоти. Към края на Първата Световна война през 1918 година, когато турците си потеглят, Италия окупира Албания. Създаденото държавно управление не се оказва изключително очарователно за жителите. Албанците по този начин и нямат опция да се почувстват самостоятелни през последните няколко века и по всичко проличава, че същите са готови за една бърза гражданска война.

Точно в тези сложни времена ще забележим и издигането на крал Зог I. В началото на 20-те години на предишния век е назначен за външен министър на страната, а през 1922 година е определен за министър-председател. И незабавно щом се издига на власт, стартират и опитите за атентат. Една от аргументите е дарбата на Зог да заличава своите съперници. Всеки, който не е склонен с новия политик, има правото да резервира свободата си като една далечна и съвсем невъзможна фантазия. На 23 февруари 1924 година Зог е прострелян, до момента в който влиза в Албанския парламент. Мъж на име Бекир Валтери стреля два пъти и съумява да рани министъра в рамото и бедрото. Докато множеството хора крещят за доктор, Зог се настанява на бюрото си и продължава да работи. Когато е извикан, с цел да приказва, той декларира, че сходни произшествия се случват – от време на време просто не знаем по кое време и по какъв начин.

Целта на Зог е да спре разпространението на информация, само че доста скоро и други вземат решение да се включат в опитите за ликвидиране, които несъмнено не са малко. Първият опит дава зелена светлина за убийството на Авни Рустеми – политически съперник, подозиран като гарант. Политическите убийства в Албания са мода, която продължава дълго време, само че съгласно ценрализираните сили е опция за основаването на мощно държавно управление. През 1924 година Зог и неговите сътрудници са изпратени в заточение поради политически измами. Следващата година се завръща с добре изпълнен прелом. Парламентът го избира за министър-председател за идващите седем години, а през 1928 година той персонално се прогласява за крал с благословията на Италия. Парите стартират да идват с общителното подпомагане на Бенито Мусолини.

Неговите милионо разрешават построяването на два двореца. По време на коронацията, бойците държат тълпата до безспорен най-малко. Докато кралят живее в благоденствие, неговите бойци, фермери и селяни тънат в цялостна бедност. През 30-те години на предишния век идва и идната неволя, Зог към този момент е захласнат от концепцията за персоналната си защита. Избира хора от племето Мати. През 1931 година кралят отпътува във Виена за лекуване. В лечението участва и визитата на Виенската опера. След края на представлението, Зог е издебнат от двама някогашни албански бойци, които стрелят по него и защитата му.

Куршумите обаче попадат в тялото на един от съветниците и раняват още един. Нападателите се пробват да избягат, до момента в който кралската персона вади своето персонално оръжие и отвръща на огъня. Оказва се, че кралят има доста слаб мерник и пропуща. Австрийската полиция съумява да арестува подбудителите на това закононарушение. Докато Мусолини заплаща сметките на краля, Зог се радва на благоденствие, само че даже не подозира каква ще е цената. През 1939 година фашистите окупират страната. Кралят бързо напуща Албания и бяга със сумата от 2 милиона $ в банковата си сметка. Използва парите си, с цел да живее пищно и си купува голямо имение в Лонг Айлънд.

Това е неговата премия за изоставянето на албанския народ, само че по този начин и не съумява да стигне до Съединени американски щати. Дворецът продължава да стои празен и до този миг, само че към този момент е рисков за потребление и тъне в съсипия. Изгоненията държател умира в Париж през 1961 година До края на живота си съумява да избегне цели 55 опита за ликвидиране, само че не всички са публично документирани. Това го подрежда преди всичко, а на второ можем да сложим Шарл Дьо Гол, който оцелява към 30 опита. Междувременно Централно разузнавателно управление на САЩ възнамеряват близо 600 опита за убийството на Фидел Кастро, само че и това коства сериозен неуспех.

Заглавна фотография: By невядомая – Drejtoria e Përgjithshme e Arkivave, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=92209531

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР