Кой е авторът на българския химн? Трябва ли да има

...
Кой е авторът на българския химн? Трябва ли да има
Коментари Харесай

Колко добре познаваме българските национални символи?

Кой е създателят на българския химн? Трябва ли да има герб върху направеното, съгласно условията на закона, национално знаме? Колко лъва има на герба на България?

Какъв по-добър мотив от деня, в който честваме националния ни празник да си напомним отговорите на тези въпроси.

Основни национални знаци на българската страна са знамето, химнът и гербът на Република България . Държавните знаци имат извънредно значима роля при основаването и одобряването на институционалната еднаквост на държаваната администрация. Те символизират независимостта и суверенитета на българския народ и страна.

Като публични национални знаци тяхното показване и потребление във всички типове приложения и връзки наложително следва строги правила и правила.

Националното знаме на България

Националното знаме на Република България е народен знак, който из  Колко добре познаваме българските национални знаци? разява независимостта и суверенитета на българската страна.
-->
Националното знаме на Република България има правоъгълна форма и се състои от три цвята: бял, зелен и червен, ситуирани водоравно от горната страна надолу.

Цветните полета са идентични по форма и размери. Форма - правоъгълна със съответствие на ширина към дължина - 3:5.

Българският герб

Гербът на Република България е държавен знак, който показва независимостта и суверенитета на българския народ и страна.

Гербът на България е изправен златен коронован лъв на тъмночервено поле във формата на щит. Над щита има огромна корона, прототип на която са корони на бъл  Колко добре познаваме българските национални знаци? гарски владетели от Втората българска страна, с пет кръста и настрана кръст над самата корона. Щитът е поддържан от два златни короновани изправени лъва, обърнати към щита от лява и дясна хералдическа страна. Те стоят върху две кръстосани дъбови клончета с плодове.

Под щита върху трансферирана през краищата на дъбовите клончета бяла лента с трикольорен кант е изписано със златни букви " Съединението прави силата ".

Националният химн на България

Мила Родино става народен химн на България през 1964 година Основа на музиката и текста е песента „ Горда Стара планина ", написана от Цветан Радославов през 1885 година Той я композира по пътя към бойното поле по време на Сръбско-българската война. Текстът е променян неведнъж, за финален път - през 1990 година

Като основа за българския химн е взета единствено една част от истинския текст и музика на Цветан Радославов. Мотивът „ Горда остаряла планина ", с редица преработения на истинския текст, се трансформира в основа на песенни куплети, а „ Мила Родино " - в припев. Останалите елементи от песента не са включени в химна.

Настояща версия на химна

Горда Стара планина,

до ней Дунава синей,

слънце Тракия огрява,

над Пирина пламеней.

Припев:

Мила Родино,

ти си земен парадайс,

твойта красота, твойта хубост,

ах, те нямат край.

До смяната на текста през 1990 година съществуват още два куплета, които след 1990 година отпадат:

Паднаха борци безброй

за народа наш обичан,

Майко, дай ни мъжка мощ

пътя им да продължим.

Дружно братя българи,

с нас Москва е в мир и пердах,

партия велика води,

нашият надвит строй.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР