Кой доведе Gemcorp при министъра на енергетиката, кой и защо

...
Кой доведе Gemcorp при министъра на енергетиката, кой и защо
Коментари Харесай

ГЕРБ обвини премиера Петков, че три месеца е крил доклад на ДАНС за Gemcorp -

Кой докара Gemcorp при министъра на енергетиката, кой и за какво даде енергетиката ни на една офшорка, кой взе комисионни за този меморандум, за какво не беше спазена нито една процедура за избор на компания в границите на Министерството на енергетиката, за какво не беше осъществена инспекция на капитала на компанията, за какво този меморандум е подписан безусловно за 12 дни. Тези въпроси зададе Десислава Трифонова в декларация от името на парламентарната група на ГЕРБ-СДС по отношение на меморандума, подписан от държавното управление с Gemcorp и IP3 Corporation.

„ С този меморандум се опитахте да дадете цялата ни енергетика на една офшорка с неразбираеми капитали и противоречиви имена “, сподели депутатът. Трифонова добви, че терзанията на ГЕРБ-СДС за подписването меморандума са били основателни.

„ Какво не желаят Кирил Петков и Асен Василев да се знае, с цел да приключват през днешния ден този меморандум “, попита тя.

Трифонова напомни, че краткотрайната комисия за определяне на всички обстоятелства и условия към подписването на документа е приела министър председателят в оставка Кирил Петков, вицепремиерът и финансов министър в оставка Асен Василев и министърът на енергетиката в оставка Александър Николов да бъдат изслушани на съвещание в петък. Преди ден комисията организира среща с ръководителя на Държавна организация " Национална сигурност " (ДАНС) Пламен Тончев.

„ Нека да е ясно едно, Кирил Петков е крил в кабинета си отчет на ДАНС по отношение на Gemcorp в продължение на три месеца и не е подхванал нито едно деяние за неговото преустановяване “, заяви Трифонова от парламентарната естрада.

Преди ден в предаването „ Лице в лице “ по bTV министър председателят в оставка сподели, че държавното управление е взело решение за преустановяване меморандума с Gemcorp.

„ На Министерски съвет бе взето решение, че меморандумът с Gemcorp би трябвало да бъде преустановен от министъра на енергетиката въз основата на информацията, която имахме. Още не е еднопосочно дали е добре, или зле, само че през днешния ден го взехме това решение, тъй че тази цялата теза за Gemcorp към този момент е свършила след днешното решение на Министерски съвет “, сподели Кирил Петков. По думите му меморандумът е бил „ като писмо за желание “ и неустойки по него няма да се заплащат.

Ето и текста на цялата декларация на ГЕРБ-СДС:

От месеци ние от ГЕРБ-СДС, дружно с нашия водач Бойко Борисов, се борим меморандумът с Джемкорп, подписан на 23 март тази година, да бъде преустановен, а Вие ръководещите направихте всичко допустимо да прикриете следващата машинация на Вашето държавно управление.

С този меморандум Вашето държавно управление се опита да даде цялата ни енергетика на една офшорка с неразбираеми капитали и противоречиви имена – дребни модулни реактори за АЕЦ Белене и АЕЦ Козлодуй, Зелената договорка, въглищните ни мощности и Плана за възобновяване и резистентност са дребна част от заложеното в него. Вие предадохте националните ни ползи и националната сигурност в енергетиката на непознати олигарси.
Първо не искахте да образуваме краткотрайна комисия за определяне на всички обстоятелства и условия по отношение на подписването на меморандума. Два месеца водихме борба, с цел да се сътвори такава комисия, само че с цел да сте сигурни, че няма да излезе истината, си сложихте Ваш ръководител на комисията.

Направихте няколко опита да саботирате активността на комисията като:

- Първо Кирил Петков и Асен Василев не дадоха отговор на настояванията на комисията за даване на документи и данни по отношение на кой предложи Джемкорп и по какъв начин беше определена компанията;

- После ръководителят на комисията отхвърли във вторник след чуването на ръководителя на ДАНС да подложи на гласоподаване предлагането на ГЕРБ-СДС комисията да излезе с неотложно предложение Народното събрание да задължи Кирил Петков да приключи тази корупционна скица. Нарушихте всички правила, господа ръководещи.

Нека да е ясно, че Кирил Петков е крил в кабинета си отчет на ДАНС за GEMCORP близо 3 месеца и НЕ Е ПРЕДПРИЕЛ НИКАКВИ ДЕЙСТВИЯ ЗА ПРЕКРАТЯВАНЕ НА МЕМОРАНДУМА.

Министър-председателят в оставка криеше в кабинета си корупция за 1 милиарда $.

Кирил Петков ни е излъгал, че е упълномощил инспекция на ДАНС. Доказателство за това е личният му отговор до Народното събрание, с който не даде разпореждането си до ДАНС. То просто няма такова и до през днешния ден.

Изведнъж, през вчерашния ден, на Илинден, Вие ръководещите получихте прояснение и решихте да прекратите меморандума с Джемкорп. Нали беше някаква ултра невероятна инвестиция, която необятно прокламирахте? Инвестиция, която ни обещавахте, че ще докара до светли съдбини?! Защо ни отнехте светлото бъдеще?!

Какво не желаят Кирил Петков и Асен Василев да се знае, с цел да приключват меморандума?!
Докладът на ДАНС и чуването на ръководителя на ДАНС демонстрираха, че нашите страхове за националната сигурност са били изцяло основателни.

Изведнъж се тормозиха и депутати от Демократична България. Но за какво сътрудници от Демократична България мълчахте на краткотрайната комисия оня ден? Защо не подкрепихте предлагането ни за преустановяване на меморандума? Днес си приписвате заслугите. Не ви ли е позор?!
Нашата битка беше ръководещите да проявят държавническо държание. Не го направихте. Уплашихте се, когато предоставихме документи за офшорките на ДАНС.

Изрекохте доста неистини за Джемкорп:
1. Кирил Петков излъга, че е упълномощил предварителна инспекция на Джемкорп за съществуване на съветски капитали;

2. Кирил Петков излъга, че е упълномощил повторна инспекция – в писмото си до Народното събрание не даде предписание до ДАНС;

3. Кирил Петков скри, че има отчет на ДАНС, който е получил на 20 април 2022 година;

4. Кирил Петков излъга, че при минимум подозрение по отношение на компанията държавното управление единствено ще приключи меморандума. От април до през днешния ден Кирил Петков криеше отчета на ДАНС в кабинета си.

5. Кирил Петков излъга, че това е просто писмо за намерение;

6. Асен Василев излъга, че Джемкорп му е препоръчана от американското посолство;

7. Асен Василев излъга, че Джемкорп му е препоръчана от британското посолство;

8. Министерство на енергетика излъга с коя компания в действителност е подписало меморандума;

Какво не знаем и какво се пробват да скрият ръководещите:
КОЙ докара Gemcorp при министъра на енергетиката;
КОЙ и за какво даде енергетиката ни на офшорка;
КОЙ взе комисионни за този меморандум;
ЗАЩО не беше спазена нито една процедура за избор на компания;
ЗАЩО не беше осъществена инспекция на капитала на компанията;
ЗАЩО меморандумът е подписан безусловно за 12 дни;
ЗАЩО е посочена вътре цялата енергетика на България.

Веригата офшорки:

1. Gemcorp Holdings Limited – записана в Джърси;

2. Тя е обвързвана с други две офшорки:

- Comet Force Holding Corp – записана в Virgin Island (British);

- GemCorp Partners LP - записана в Cayman Islands. Тази офшорка даже няма регистриран шеф.

Ние няма да спрем дотук. В петък на краткотрайната комисия ще чакаме Кирил Петков, Асен Василев и министъра на енергетиката да дадат пояснения. Някой би трябвало да понесе отговорност за тази корупционна договорка!

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР