Кой, ако не Наско Сираков, да потърсим за мнение преди

...
Кой, ако не Наско Сираков, да потърсим за мнение преди
Коментари Харесай

Наско Сираков за ТОПСПОРТ: Дербито се печели с горещо сърце и студена глава

Кой, в случай че не Наско Сираков, да потърсим за мнение преди конфликта Левски - ЦСКА? Голмайстор №1 на " сините " и най-успешен началник на клуба в актуалната му история, не дава постоянно изявленията, само че когато го прави футболните хора слушат и четат с интерес. Темата на диалога ни бе напълно ориентирана към дуела на " Васил Левски " в събота. Вижте какво сподели Сираков за ТОПСПОРТ .

Наско, да стартираме с извънредно " ексцентричния " въпрос за упованията ти за конфликта Левски - ЦСКА?

- Значи би трябвало да вадим торбатата с клишетата ( смее се ). Честно казано, в случай че преди две седмици се беше обадил да ме питаш за този мач, щях да ти кажа, че преимуществото е за ЦСКА от позиция на моментно положение, самочувстие от това, че са водачи, а и имаха серия от победи. Сега обаче считам, че преимуществото е леко на страната на Левски поради скъсяването на разликата, двете равенства на противника, които оказват въздействие преди подобен мач. Но хубавото на сходен вид конфликти е, че са тройни и не знаеш какво може да се случи. Ето ти още едно факсимиле.

В кой съставен елемент от играта ЦСКА е по-силен от Левски и противоположното?

- ЦСКА загуби точки против Етър и Пирин, само че играта им е добра. Създават положения, знаят какво да вършат с топката, проведен тим са. Пресират доста високо, обръщат играта по фланговете, когато се постанова. Също по този начин умеят да нападат бързо. Стилът им е по-изчистен от този на Левски. По-обигран тим са, тъй като Стамен Белчев към този момент работи близо година с тези футболисти. Това са преимуществата на ЦСКА. При Левски от всички е видно подобрението и проведената игра в отбрана. Отборът е по-дефанзивен, избира да е по-прибран, само че пък рядко позволява положения пред своята врата. Опитва се да играе на контраофанзива, виждаме постоянно 11 футболисти зад линията на топката, които обаче са добре подредени. Аз не съм най-големият почитател на сходен жанр, както и доста други левскари, които не харесват подобен вид игра, само че за момента по-важното е, че носи резултати и точки. И въпреки всичко, за този мач се надявам Делио Роси да е имал време да поработи с тима малко и във фаза офанзива ( смее се ).

 Да стреляш по Вълка с халосни...
Да стреляш по Вълка с халосни...

Или по какъв начин Кирил Домусчиев си вкара зрелищен автогол

Какво не би трябвало да позволяват " сините ", с цел да излязат крайни спечелили?

- Не би трябвало, а и мощно имам вяра, че няма да се случи това, което стана в последните два мача - да допуснем гол още в 1-ата или 2-ата минута. Хайде, няма да кажа, че съм уверен на 100 %, само че имам вяра, че няма да забележим подобен процес на събитията, тъй като тогава към този момент става доста комплицирано... Битка ще доминира, тъй като зарядът и залогът съответно за този конфликт са огромни. Няма да забележим кой знае какво футболно майсторство, само че съм сигурен, че на терена ще е забавно. Другото, в което съм сигурен е, че ще има пъклен доста хора на стадиона. Вероятно това ще е най-посетеното дерби в последните няколко години.

Кое те кара да мислиш по този начин?

- Защото се вижда оживление и в двата лагера. Хората виждат, че се прави нещо позитивно. Има я страстта, има я тръпката. Не се колебая в атмосферата на стадиона.

Съгласен ли си, че такива конфликти се вземат решение от хората на пейката, т.е. треньорите?

- Ако би трябвало да съм изцяло почтен, изобщо не съм склонен. Това е заучена фраза. Окей, треньорът дефинира тактиката, прави анализ, само че истината е, че футболистите са водещите. Те вземат решение мачовете. Смяташ ли, че при тази лудница в секторите, непрекъснатите викания, песните и освиркванията играчите могат да чуят какво им споделя треньорът?! Не, несъмнено. След подобен мач доста се развличам и като чуя някой да каже " изпълнихме тактическите инструкции на треньора, по тази причина победихме ", а след това като се стигне до загуба, надали не " дайте да ги линчуваме ". Другата ми обичана фраза по принцип, и най-много към такива мачове, е като чуя, че на играчите била нужна по-голяма мотивация... Ама каква мотивация, това ти е специалността, с това си вадиш хляба! Чака те мач сред Левски и ЦСКА - това е най-голямата мотивация. Самата конюнктура, до момента в който се возиш в рейса към стадиона, тълпите от почитатели, цялостният стадион... Това е мотивацията и нещото, което повишава адреналина. Друго не ти би трябвало.

Извън спортно-технически причини, какво още е нужно за подобен мач?

- Да имаш горещо сърце и студена глава! Да усещаш заряда на дербито, само че в това време да не се поддаваш на страстта. Да си рационален. Не се колебая, че ще го забележим от страна на Левски поради наличието на Делио Роси. При него тимът е прагматичен, възприема позицията на изчакване, тъй като по принцип е по-лесно да рушиш, когато можеш да играеш добре в отбрана, и да чакаш противника да сбърка.

Съгласен ли си, че мачовете с ЦСКА и Лудогорец могат да дадат действителна предства за развиването на Левски?

- При всички положения считам, че тези мачове са огромният тест за тима и за треньора. Моите почетения към останалите клубове в Първа лига, само че Левски, Лудогорец и ЦСКА действително имат по 8 съществени мача през сезона - когато играят между тях. На мен персонално ще ми е забавно да видя Левски подложен под по-сериозен напън. Защото Дунав, Берое и Етър и да желаят, нямат ресурса да го създадат. Сега обаче против Левски ще забележим очебийно атакуващ и пресиращ тим. Лично мое мнение е, че в случай че Левски желае да е в играта за купата, би трябвало да завоюва най-малко 4 точки от мачовете с ЦСКА и Лудогорец. Загуби и в двата мача няма да се отразят добре, въпреки че не трябва да се изпада в крайности и да се вършат драми, тъй като по-късно има задоволително мачове за реванш в тези дербита. Да, ще е по-обтегната атмосферата, което е изцяло обикновено и обяснимо поради естеството и размера на клуба. В Левски, както в Италия са Милан и Ювентус, е по този начин. Не приказвам единствено за купа, а по принцип. Ако Левски желае да прави тим за наличие в евротурнирите, би трябвало да побеждава в такива мачове.

Стоиш ли още зад думите си, които сподели доскоро повече от месец, че в Левски най-сетне се прави нещо?

- Няма по какъв начин да нямам доверие. В клуба има финансова непоклатимост, търси се път за развиване. Има какво да се желае от играта, само че не трябва да забравяме, че Делио Роси е треньор на този тим от има-няма 2 месеца. Нека самичък направи една подготовка и селекция по собствен вукс, пък по-късно към този момент могат да му се дават някакви генерални оценки.

 Емил Велев пред ТОПСПОРТ: Ако Делио Роси беше българин, от дълго време щяхме да сме го оплюли
Кокала пред ТОПСПОРТ: Ако Роси беше българин, от дълго време щяхме да сме го оплюли, Белчев излетява с 350 км/ч при загуба в събота!

" Левски не играе като гранд, трябват голове "
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР