Ковид пандемията ще допринесе за по-ускорената трансформация на модела на

...
Ковид пандемията ще допринесе за по-ускорената трансформация на модела на
Коментари Харесай

Радев : Пандемията ще доведе до трансформация на модела на здравеопазване


Ковид пандемията ще способства за по-ускорената промяна на модела на опазване на здравето в България. Накъдето и да се върв, не можем да слагаме цели без новаторско опазване на здравето, което е ориентирано към младежите, съобщи президентът Румен Радев, който имаше лекция през днешния ден пред преподаватели и студенти от Медицинския университет в Пловдив. И макар че тематиката бе Планът за възобновяване и резистентност, президентът трябваше да дава отговор на доста въпроси към пандемията и системата на опазване на здравето.

Тук съм на първо място да чуя по какъв начин виждате бъдещето на опазването на здравето. Здравето е основен фактор, без който не може да се развиваме, обърна се Радев към преподавателите и студентите.

Според президента опазването на здравето е безценен развой и по тази причина е значимо по какъв метод ще се оползотворят и къде ще бъдат ориентирани средствата в Плана за възобновяване.

Той изясни и за какво се е наложило служебното държавно управление да доработва проекта значително.

" В него се вложиха доста нови планове. На първо място – незабавната здравна помощ. Знаете, че огромен дял на смъртността се дължи на това, че губим първи златен час. Затова и се създаде планът за незабавна помощ от въздуха. България е единствената страна, която няма такава помощ. Те ще бъдат употребявани главно при случаи на инфаркти и инсулти, както и за произшествия. От тук се породи и още един въпрос. Знаете, че над 65% е делът от смъртни случаи от сърдечни болести, трябваше да решим по какъв начин да им намерим най-адекватно място.

Следващата стъпка беше създаване на 10 районни центъра за лекуване, в които по най-бързият метод ще бъде избавен човешкият живот. Ще се изградят и дооборудват над 390 амбулаторни лаборатории в дребните обитаеми места, с цел да се обезпечи достъп на хората от всички елементи на страната до здравна грижа. Също по този начин и построяването на център за лъчелечение на онкологично заболели деца ", съобщи още президентът, представен от в. “Марица “.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР