Ковид пандемията продължава да задълбочава проблема с недостига на медици

...
Ковид пандемията продължава да задълбочава проблема с недостига на медици
Коментари Харесай

Остър недостиг на медицински сестри във Варна

Ковид пандемията продължава да задълбочава казуса с дефицита на медици в цялата страна. Два пъти по-малко от нужното са медицинските сестри в огромен град като Варна, само че в по-малките обитаеми места дефицитът е още по-силен, споделиха за Българска национална телевизия от Българската асоциация на експертите по здравни грижи. Голям проблем е, че доста от медиците отпътуват в чужбина поради по-добро възнаграждение. Това изправя здравната система пред огромно тестване.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 30480
Свръх претоварването, неприятните условия на труд и ниското възнаграждение са аргументите все по-малко медицински сестри да остават в системата, споделят от Българската асоциация на експертите по здравни грижи.

" Много сътрудници работят на две или повече работни места, това води до едно амортизиране, до влошено здраве и до влошена мотивация да си упражнява специалността ", съобщи Красимира Димитрова, член на УС на Българската асоциация на експертите по здравни грижи.

Не доближават освен медицински сестри, само че и акушерки. Във Варна те са по-малко от 300, а са нужни двойно повече.

А задържането на фрагментите в системата става все по-трудно, споделят още работещите в здравния бранш.

" 850 лева за медицински сестри и акушерки, минималната стартова заплата. С 850 лева няма по какъв начин да се случат нещата ", съобщи акушерката Инна Ненова.

Друг значим фактор за дефицита на фрагменти е неналичието на стандарт по здрави грижи, настояват от браншовата организация.

" Няма въведена система в страната за прогнозиране и обмисляне на нуждата от медицински сестри ", съобщи Красимира Димитрова, член на УС на Българската асоциация на експертите по здравни грижи.

Рая Димитрова, която е първа година студентка и учи за здравна сестра, към момента е надалеч от проблемите в опазването на здравето.

" При първа опция, когато мога и имам нужната подготовка, ще вляза даже в коронавирус поделение да работя и оказвам помощ на хората ", съобщи Рая.

Според анкета измежду завършващите млади лекари, съвсем половината ще останат у нас. Останалите, вероятно разочаровани от системата, ще търсят реализация в чужбина.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 30480  Коронавирус отново удари Гришо Коронавирус отново удари Гришо  Област Бургас е с най-висока заболеваемост от COVID-19 Област Бургас е с най-висока заболеваемост от COVID-19  Зелени коридори за имунизация в Русенско и през днешния ден Зелени коридори за имунизация в Русенско и днес
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР