Ковид инфекцията може да отключи проблеми с щитовидната жлеза и

...
Ковид инфекцията може да отключи проблеми с щитовидната жлеза и
Коментари Харесай

Ковид може да отключи проблеми с щитовидната жлеза и Хашимото

Ковид инфекцията може да отключи проблеми с щитовидната жлеза и синдром на Хашимото. Увеличават се и случаите на захарен диабет вид 1 при пациенти, преболедували коронавирусната зараза. За това сигнализират ендокринолози от УМБАЛ „ Свети Георги “ в Пловдив и молят, диабетно болните, които вес още не са се ваксинирали да го нарявят в този момент, в случай че положението им е устойчиво.

Вече има научни доказателства, че вирусът на Ковид-19 пречи на характерен ензим в кръвта да извършва вярно своите функционалности. За преболедувалите е добре да се наблюдават антителата и когато те почнат да падат да се сложи ваксина, която ще защищити от тежко протичане на болестта. Добре е преболедувалите да вършат скрининг на въглехидратните равнища.

" Има доста нездравословни последствия за организма, не може да бъде угнетен ангионезин 2 и той се намесва в прозеците на регулация на артериалното налягане, развиване на патологични процеси в сърдечно съдовата и ендокринната система. Именно по тази причина ендокринната система е силнозасегната. Този ензим има ескперция с изключение на в сърце, бял дроб, корем, само че и в жлезите с вътрешна секреция. Дори леко прекарано заболяване може да отключи автоимунен прозец, който да се разгърне и да повреди щитовидната жлеза. Аз бих апелирала да се имунизират, тъй като те са в рисковите групи, в случай че са прекарали, имат антитела да изчакат избран интервал, само че когато техният титър отслабне, да се имунизират ", изясни началникът клиника по Ендокринология – УМБАЛ " Свети Георги " проф. Мария Орбецова.

Репортер: Мариела Хубинова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР