Ковид-19 отнесе едно от светилата на българската химия - най-младия

...
Ковид-19 отнесе едно от светилата на българската химия - най-младия
Коментари Харесай

Акад. Кралчевски работил часове преди внезапно да издъхне от коронавирус

 Ковид-19 отнесе едно от светилата на българската химия - най-младия учен у нас Петър Кралчевски. Той си отиде единствено на 64 години, оставяйки брачна половинка и две дъщери. Миналата неделя сътрудници и другари се простиха с него, написа Стандарт.

Колегата му проф. Николай Денков, някогашен образован министър, описа, че безусловно часове преди гибелта си предишния петък акад. Кралчевски е взел участие в конферентна връзка с сътрудници, без значение че към този момент е знаел, че има ковид. Малко по-късно му е станало неприятно и, макар извиканата кола за спешна помощ, е умрял.

" У нас той може би не бе толкоз прочут, само че бе доста прочут по света. Бе извънредно непретенциозен и отдаден на работата си. Грижеше се за хората с които работеше ", сподели проф. Денков. Акад. Кралчевски бе допреди две години декан на Факултета по химия и фармация. Неговата точна компетентност е физикохимия, като се е специализирал главно в региона на колоидно-дисперсните системи, които имат голямо практическо приложение. След като завършва деканският му мандат, той се занимава с няколко огромни плана, всички с практическа устременост. Повечето от тях са свързани с научни разработки за интернационалните вериги в региона на питателните артикули, козметиката, фармацията, почистващите артикули.

" В момента се опитваме да реорганизираме работата по този начин, че да поемем настоящите контракти, по които той работеше. Беше извънредно предан на специалността ", разяснява проф. Денков. Негови сътрудници допълват, че ученият в никакъв случай не се е борил за медийно внимание, само че е бил пример на човек, който милее за това, което прави както и за подчинените си. Никога не е допускал нещо неизпипано да излезе отдолу под неговите ръце.  

Акад. Кралчевски приключва със златен орден Математическата гимназия в Габрово. През 1981 година приключва Физическия факултет на Софийския университет като първенец на випуска, със специализация " Атомна физика ". През 1981 година е назначен за физик към катедра " Физикохимия " на Химическия факултет на Софийския университет, където по-късно става докторант (1982-1984 г.). През 1985 година става " претендент на физическите науки ", през декември 1990 година - доцент по " Химична физика ", а от 2002 година е професор по физика на кондензираната материя при Химическия факултет на Софийския университет.

Акад. Кралчевски има сериозен принос при проучването и теоретичното моделиране на силите, които работят сред колоидните частици. През интервала 1992-96 година открива нов тип сили, наречени имерсионни и дружно с сътрудници от България и Япония открива тяхната роля. За високите си научни достижения през 2004 година той е определен за член-кореспондент по химически науки към Българска академия на науките, а през 2012 година е определен за пълновръстен член на Българска академия на науките, като дълги години е най-младият учен.

През 2010 година проф. Кралчевски е определен за секретар на Европейското общество по колоиди и повърхности (ECIS), през 2015 година за член на Управителния съвет на International Association of Colloid and Interface Scientists (IACIS), а през 2020 година за член на Европейската академия на науките (Academia Europaea). Академик проф. дфзн П. Кралчевски има впечатляваща научна и образователна интензивност, която е високо ценена. Той един от най-изтъкнатите български учени - създател и съавтор на над 220 изявления в научни списания. Написал е 14 глави в книги и на новаторската монография Particles at Fluid Interfaces and Membranes, издадена от издателство Elsevier през 2001 година Трудовете му са представени повече от 10 000 пъти в научната литература и показателят му на Хирш е h = 46, което значи извънредно висока научна оценка.

Изнесъл е 262 отчета на научни конференции и симпозиуми, от които 58 са пленарни или поканени, както и 44 поканени лекции в задгранични университети. През 2006 година е почетен с почетен знак на Софийския университет със синя лента за обилни достижения в науката, през 2007 година печели премията " Млад професор на 2007 година ", през 2016 година е почетен с огромната премия за просвета " Питагор " на Министерството на образованието и науката, а през 2020 година печели премията " Ликлема " на Европейското общество по колоиди и повърхности.

Заедно с японския си сътрудник К. Нагаяма, акад. Кралчевски е създател на първата изчерпателна монография за държанието на колоидни частици на междуфазови граници и тънки филми. Тази значима интердисциплинарна област в последно време ангажира вниманието на редица учени, заради смисъла й за приемане на нови класове от наноматериали както и за стабилизиране на пени и емулсии, за създаване на нови психодиагностични техники в медицината. Той е управлявал 16 докторанти, които и сега не престават научното му дело у нас и по света.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР