Ковид-19 изцяло промени концепцията за туризма. Зеленият сертификат, макар и

...
Ковид-19 изцяло промени концепцията за туризма. Зеленият сертификат, макар и
Коментари Харесай

Петър Витанов: Ковид-19 промени концепцията за туризма, а зеленият сертификат направи възможно отварянето на границите |

Ковид-19 напълно промени концепцията за туризма. Зеленият документ, въпреки и подложен на критика от някои групи хора, отвори границите на света и спря пагубния спад на бранша.

Това сподели евродепутатът Петър Витанов по време на Конференцията " Български гласове за Европа: туризмът - провокации и благоприятни условия ", която Българска телеграфна агенция провежда във Велико Търново. Витанов е член на комисията по превоз и туризъм към Европейския парламент. По думите му към този момент е изменен фокусът на европейския туризъм, по тази причина и България би трябвало да промени концепцията за сектора и да подчертава върху целогодишния туризъм. 



„ Целогодишният туризъм е вид за по-голяма конкурентоспособност за България, поради дългите туристически сезони в Турция, Гърция, Хърватия “, уточни той. „ България има чудесни дадености да насърчаване на най-малко пет типа туризъм. Много са значими логистиката и превозът, с цел да се усили броят на задграничните туристи “, добави Витанов. 

Той даде за образец Велико Търново като място, където може да се развива културен и поклонически туризъм. Статистиката от предходната година демонстрира, че посетителите в музейните обекти в града бележат близо 30 на 100 растеж, като преди всичко е хълмът Царевец.
Преди пандемията в България туристическият отрасъл даваше близо 14% от Брутният вътрешен продукт, само че за миналата година този индикатор предстоящо падна под 10 %, което буди паника. Защото туризмът обезпечава претовареност на цели фамилии и райони, счита евродепутатът от Групата на социалистите и демократите в Екологичен потенциал. 

Облекчена визова процедура е нужна, тъй като това е късмет за туризма да притегли повече туристи. Но без да забравяме, че имаме дълг и да пазим европейските граници, е мнението на Петър Витанов.

„ Зеленият документ беше напълно обвързван с трансграничното пътешестване и неговият резултат се усети доста съществено. Имахме голям спад на туризма през 2020-та година, когато той стигна 80 %. Благодарение на зеления документ през 2021-ва година пътуването стана допустимо и избави частично бранша. Но в действителност е огромен казусът, когато една страна дефинира едностранно и без предизвестие разпоредбите за влизане независимо, тъй като това компрометира целия развой “, сподели Петър Витанов.

Целта на полемиката беше да се намерят отговори на редица въпроси - трябват ли ни общи европейски решения или обособените страни ще са по-гъвкави при взимането им по време на спешни обстановки за туризма като в пандемичните години; проведеният или самостоятелният туризъм има бъдеще; унифициране на разпоредбите за улеснение на всички или многообразието в туристическата промишленост е бъдещето на Европа.
Това е четвъртата полемика, проведена от Българска телеграфна агенция в границите на самодейността " Български гласове за Европа " в партньорство с Европейския парламент.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал: https://www.socialistsanddemocrats.eu/
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР