Котките водят възможно най-спокоен начин на живот. Ако по-рано хората

...
Котките водят възможно най-спокоен начин на живот. Ако по-рано хората
Коментари Харесай

Котките са едни от най-мързеливите животни

Котките водят допустимо най-спокоен метод на живот. Ако по-рано хората са разчитали на тях да се борят с мишки и други вредители, в този момент писаните се явяват пухкава украса на дивана. Оказва се, че този "мързел " им е характерен още от раждането, написа "Популярная механика ", базирайки се на американско проучване.

За разлика от множеството други животни, домашните котки избират да не се движат ненужно, когато не е належащо, съобщи Българска телеграфна агенция.

През 1963 година животинският психолог Глен Дженсън вкарва понятието "търсене на компликация ". В хода на проучванията си той организира опити с мишки, кучета, риби, плъхове и маймуни. На животните се оферират два метода да получат храна: просто по този начин или да изпълнят някаква задача, с цел да бъдат възнаградени. Абсолютно всички животни избират "задачата ".

Бездомна котка оказа помощ на съпрузи да забогатеят

Според новото изследване, обаче, котките не са склонни да си "правят труда ". Защо да правят нещо, когато могат да го получат "безплатно "?

За задачите на проучването експерти от Колежа по ветеринарна медицина към Калифорнийския университет - Дейвис, оферират на 18 домашни котки избор сред пъзел и табла с "безплатна храна ". Писаните избират най-вече таблата с храна и отделят повече време на ядене, в сравнение с пъзела.

Това прави котките изключение измежду плъхове, мишки, птици, кучета и шимпанзета и други животни, както диви, по този начин и домашни, които през години са били подлагани на този опит.

Въпреки обстоятелството, че феноменът "търсене на компликации " е прочут от съвсем 50 години, към момента няма единна доктрина, която да го изясни. "Има разнообразни хипотези за какво животните поемат по сложния път, измежду които, че просто им е скучно в плен, както и че това се явява симулация на естественото държание в търсене на храна и основава чувство за надзор над околната среда ", изяснява Микел Делгадо от изследователския екип. Напълно неясно е обаче за какво котките не го вършат.

Учените означават, че в случай че не й е предоставена "безплатна храна ", котката умерено минава към пъзела. Това подсказва, че котките са подготвени да преодолеят компликациите в името на дадена цел, само че нищо не им пречи да "кръшнат ", когато е допустимо.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР