Котките са си спечелили репутацията (донякъде заслужено, донякъде не) на

...
Котките са си спечелили репутацията (донякъде заслужено, донякъде не) на
Коментари Харесай

Котките правят множество лицеви изражения, хората просто не могат да ги разчитат

Котките са си спечелили репутацията (донякъде справедливо, ненапълно не) на сложни за разчитане същества. Изглежда обаче виновността значително е наша. Според ново проучване нашите пухкави другари вършат голям брой лицеви изражения, чрез които споделят. Просто едвам 13 % от хората могат да ги разпознават.

Изследователите, разгласили своя теоретичен труд в Animal Welfare, са подканили 6329 души да гледат 20 видеоклипа с котки и да се концентрират върху лицата им. Впоследствие хората е трябвало да преценяват дали животинчетата са се чувствали добре, зле или неутрално. Едва 13 % се оправят добре и познават положението на 15 от 20 котки. Интересното в тази ситуация е, че дамите се оказват по-добри от мъжете в разпознаването на лицевите изражения на котките. Забелязва се и разлика в поколенията – младите разчитат животинките по-добре от по-старите хора.



Снимка: ajlatan / Shutterstock

„ Фактът, че дамите демонстрират по-добри резултати от мъжете, е консистентен с предходните проучвания, съгласно които дамите са по-добри в разкодирането на невербалните изрази на страсти – и при хората, и при кучетата “, споделя проф. Джорджия Мейсън, съавтор на проучването от Университета на Гуелпх.

Хората, които работят с котки в професионално отношение (например ветеринари), са посочили по-добри резултати. Изненадващото в тази ситуация обаче е, че тези, които гледат сходно животинче у дома (или просто обичат писаните), нямат преимущества пред останалите. Като цяло позитивните лицеви изражения се разпознават по-лесно от негативните.



Снимка: Bogdan Sonjachnyj / Shutterstock

Изследването открива също по този начин, че разчитането на лицевите изражения на котките не е нещо, с което човек се ражда. Това е умеене, което се усвоява. Хората могат да бъдат подготвени да схващат своите котки или кучета по-добре.

„ Важно е да можем да го вършим, защото спомага за заздравяването на връзката сред стопаните и котките “ и усъвършенства тяхното богатство, разяснява проф. Лий Нийл, съавтор на изследването от Университета на Гуелпх.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР