Котките са интересни същества, а някои черти от поведението им

...
Котките са интересни същества, а някои черти от поведението им
Коментари Харесай

Защо котките толкова обичат да „месят тесто“?

Котките са забавни същества, а някои черти от държанието им са присъщи единствено за тях: да вземем за пример да се сгушат на кълбо за сладка сънливост или да се отдадат на грижи за себе си, откакто са се насладили на храната.

Друга публикувана котешка привичка се явява поредното мачкане с лява и дясна предна лапичка, като че ли „ месят тесто “. При този заветен обред някои котки изцяло си махат ноктите, а други тъкмо противоположното – пускат ги, като че ли за стълкновение.

Движението, наподобяващо месенето на тесто от пекар, съвсем постоянно се прави на мека, еластична повърхнина като възглавници, одеяла, друга котка или коте, или пък… вашите колене. Придружено е с предостатъчно мъркане, а от време на време и с олизване. Както се споделя, огромен кеф им е да го вършат.

Без подозрение, това е инстинктивна линия. Новородените котенца „ месят “ (натискат) корема на майка си, с цел да подтикват потока на мляко през зърната. Много остаряла доктрина гласи, че котките, които месят са отбити и отделени от майката прекомерно рано и по тази причина не престават с игривото си държание и в живота си като възрастни. Но е реалност, че всички огромни котки месят, без значение по кое време и по какъв метод са отбити от гърдите.

Вероятно, инстинктивното държание е просто прелестно за котките (а някои котки обичат и да „ смучат “ крайчеца на възглавницата или одеялото).

Друга доктрина гласи, че в далечни времена, когато котките трябвало да си създадат меко, пухкаво легло за спане или раждане, просто си „ месили “ възглавници от висока трева или смачкани листа. В продължение на епохи нищо не се е трансформирало, котешкият инстинкт да „ месят “ преди удобен сън продължава да работи.

Има и друга детайлност към това „ месене “. Потните жлези при котките са ситуирани в меката част на основата на лапите. Когато те месят, тяхната неповторима миризма излиза на повърхността и по този начин един тип мяукащите маркират територията си. Така че когато котката меси върху краката ви, тя освен се усеща удобно и безвредно, само че и ви възприема като нейна собственост…

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР