Котките определено са същества, които няма как да ни оставят

...
Котките определено са същества, които няма как да ни оставят
Коментари Харесай

Кои са най-красивите породи котки

Котките несъмнено са същества, които няма по какъв начин да ни оставят безразлични - или ги обожаваме, или гледаме да стоим надалеч от тях. Но за едно не можем да си изкривим душата - че са доста красиви и им проличава, че си го знаят.

Разбира се, във връзка с породите още веднъж опираме до персонални желания. Има хора, които харесват голите котки сфинкс, както и такива, които си умират за дългокосместите персийки.

А от All About Cats си вършат труда да проучват 46 породи и да определят кои са най-красивите въз основата на така наречен златно сечение. Това е математическа идея, според която хубостта се дефинира по справедлив метод въз основата на пропорции.



Те включват дължината на лицето, ширината на лицето и ширината на носа — както и дистанциите от горната част на главата до зениците на очите, зениците до устата и върха на носа, сред външните ъгли на очите, от долната част на ушите до зениците и брадичката към устата, и върха на носа.

След като се създадат тези измервания, екипът ги прекара през специфичен калкулатор за златно съответствие, който дефинира междинен резултат за всяка порода. И по този начин се вижда кои котки са най-близо до златното съответствие от 1,62 и кои са най-далеч от него.

Именно симетричността е в основата на усещането за прелест, даже да не го осъзнаваме. Въпреки че всички коткомани знаят, че любовта към тях е надалеч по-дълбока от чертите на лицето им, ето и по какъв начин науката и числата подреждат породите.



Топ 3 на най-красивите породи

Тук разминаването със златното съответствие е едвам 0.3, което прави тези котки най-красиви по отношение на пропорциите, които имат.

Норвежка горска (резултат 1.65)

Те се отличават с дългата си, гъста четина, както и с величествения си външен тип. Имат относително огромни размери - на тегло доближават до седем кг, а на височина - до 30 см. 

Породата идва от Северна Европа и се счита, че техните предшественици са пристигнали за пръв път в Норвегия дружно с викингите преди 1000 години. 



Руска синя (резултат 1.65)

Тези котки са не просто красиви, само че и известни със своята висока просветеност. Те елементарно се поддават на дресировка, а пронизващият им взор също може да покорява и подчинява стопаните им. 



Манкс (резултат 1.59)

Тази порода е известна на първо място с разновидността, поради която има извънредно къса опашка. Представителите й са игриви и общителни, елементарно се привързват към хората. Котките манкс имат характерна зурла и многообразие от цветове и окраски.



Останалите породи в челната десетка на най-красивите са: рагамъфин, сибирска котка, американски кърл, селкърк рекс, сиамска, мейн кун, египетска мау и турска ангорска.

Топ 3 на най-грозните породи

Тук разминаването със златното съответствие е най-голямо и очевидно. Разбира се, и тези котки имат своите почитатели и за тях те не са грозни - просто са по-различни. Все отново хубостта е релативно разбиране, когато не се дефинира от симетричност и пропорции.

Хималайска котка (резултат 58.87)

Тази порода има най-нисък резултат поради плоското си лице. Въпреки смачкания си нос и огромните очи, тези котки са известни с това, че се привързват мощно към стопаните си. 



Петербалд (резултат 19.78)

Тези котки са с съветски генезис и относително къса история, тъй като стартират да се отглеждат едвам от 1994 година Породата е кръстоска между голия донской и ориенталска късокосместа. 



Големите, заострени уши и триъгълно лице придават на представителите на тази порода присъщ тип и някои ги съпоставят с дребни кучета. Козината им се трансформира през целия живот, а отличителното в характера им е, че доста се привързват към хора.

Персийска (резултат 7.49)

Тези котки също за известни със " сплесканата " си зурла, само че разминаването със златното съответствие е много по-малко спрямо хималайските. Персийките се отглеждат от хиляди години, впечатляват с гъстата си и лъскава четина и неслучайно към тях с епохи са се отнасяли като с божества.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР