Коте, кученце или хамстер - за рожден ден, Коледа или

...
Коте, кученце или хамстер - за рожден ден, Коледа или
Коментари Харесай

Жив подарък под елхата: защо не бива да се подаряват домашни любимци

Коте, кученце или хамстер - за рожден ден, Коледа или Нова година? " Категорично не! " - немски бранители на животните са уверени: това не е играчка, а живо създание.

Не е извънредно домашните любимци - кученца, котенца, зайци, хамстери - да са преди всичко в листата с стремежи на децата за дарове за рождени дни, Нова година и Коледа. Децата, които нямат братя и сестри, ги желаят изключително доста. Като предписание желанието да си вземете домакински любим се дължи на желанието постоянно да имате живо създание, с което да си играете. А когато детето откри четириног другар в първокласна кутия под коледната елха или под масата, то е щастливо.

Фактът, че притежаването на домакински любим води след себе си отговорности, постоянно се подценява. Когато детето осъзнае, че и за домашния любим би трябвало да се поставят грижи, ентусиазмът постоянно отшумява: живият подарък внезапно се оказва непотребен и въпросът завършва с изпращането на домашния любим в подслон. Как може да се избегне тази обстановка? " Дойче веле " потърси отговор от берлинската организация за отбрана на животните " Tierschutzverein für Berlin und Umgebung ", учредена през 1841 година и една от най-старите организации за отбрана на животните в Германия и Европа.

 
Изоставените животни понасят тежко измяната
" Тъжната действителност е, че след коледните и новогодишните празници доста от мечтаните живи дарове рано или късно се озовават в подслон за животни. Минават няколко седмици и илюзиите на индивида, който си е купил домакински любим, избледняват. Особено децата бързо губят интерес към домашните любимци. Изведнъж те осъзнават, че домашният любим лишава от времето им и обърква проектите им за отмора, и се отървават от домашната котка или куче, с цел да възвърнат независимостта си. " Фактът, че изоставените животни не могат да понесат раздялата със стопаните си, не ги интересува ", споделя Беате Камински, представител на " Tierschutzverein für Berlin und Umgebung ".

Преди да въведете домакински любим в дома си, би трябвало да помислите деликатно и да планирате авансово, предлага Камински. Според нея е значимо също по този начин да научим децата, че животните не са предмети или плюшени играчки, а живи същества, които могат да изпитват тъга и болежка.

" Винаги споделяме: в никакъв случай не би трябвало да се подарява животно! Това не е движимост! Домашният любим може да бъде признат единствено като нов член на фамилията. При това не би трябвало да се не помни, че да дадеш дом на домакински любим значи да поемеш отговорности, които постоянно не престават доста години ", споделя Беате Камински и прибавя, че има доста фактори, които би трябвало да се вземат поради при закупуването на домакински любим.

 

Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР