Костромският свещеник Йоан Бурдин беше задържан за антивоенна проповед в

...
Костромският свещеник Йоан Бурдин беше задържан за антивоенна проповед в
Коментари Харесай

Заради проповед срещу войната: Арестуваха свещеник в Русия


Костромският духовник Йоан Бурдин беше арестуван за антивоенна проповед в храма „ Възкресение Христово “ в с. Карабаново, Костромска област, оповестява Правмир.

В протокола по неговия арест написа: „ Бурдин В. В., намирайки се на публично място в помещението на църквата „ Възкресение Христово “ по време на богослужението, което провеждал в наличието на към десетима енориаши, е направил обществени дейности, ориентирани към дискредитиране на въоръжените сили на Руската федерация , които организират специфична интервенция въз основа на решението на президента на Руската федерация и решението на Съвета на федерацията на Федералното заседание на РФ “.

Свещеникът е упрекнат също по този начин, че е внушавал на " енориашите на църквата информация за наличието на въоръжените сили на РФ в Украйна, за продължаващ обстрел на украински градове (Киев, Одеса, Харков и др.), за убийствата на поданици на Украйна (братя и сестри в Христос) “. Делото му е предадено на Красноярския областен съд.

Той ще бъде съден по новоприетия закон за „ клеветническа информация за военните сили на Русия “ , както и за потребление на думата „ война “ в проповедите и в писмените материали. За длъжностни лица санкцията е от 100 до двеста хиляди рубли, разяснява Двери.

Сайтът на карабанската енория съдържа антивоенна петиция, както и други материали, осъждащи дейностите на Русия в Украйна, както и апел от самия о. Йоан Бурдин и другия свещеник на църквата прот. Георги Еделщайн.

Макар че е в малко село в провинцията, енорията в Карабаново не е инцидентна .

Нейният предходен ръководител е отец Георги Еделщайн, който към този момент е на осемдесет и девет години. Той беше измежду първите съветски свещеници, осъдили съветската експанзия преди 10 дни. Той разпозна в нея духа на нацизма и прикани съветския народ да не повтаря грешката си от 1939 година

Георги Еделщайн е знаково име за съветското църковно десидентско придвижване в Съюз на съветските социалистически републики , член на Московската Хелзинска група. Изобличавал е обществено принадлежността към Комитет за Държавна сигурност (на СССР) на съветски йерарси, в това число и на Руския патриарх Кирил. Арестът му би провокирал необятен публичен и интернационален отзив, заради което управляващите са предпочели да репресират неговия другар, който не е по този начин известен.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР