Костадин Костадинов и партията му Възраждане“ правят всичко възможно, за

...
Костадин Костадинов и партията му Възраждане“ правят всичко възможно, за
Коментари Харесай

Кучетата на задкулисието станаха вълци

Костадин Костадинов и партията му „ Възраждане “ вършат всичко допустимо, с цел да попадат непрестанно в новините и да се шуми към тях. Естествено, това става най-бързо и елементарно със скандални изявления и прояви. Не е нещо ново – Волен Сидеров построи цялата си политическа кариера с такива способи, а и освен той. В този замърсен ъгъл на политиката се изявяват цяла група юнаци, които в множеството случаи са пратени там от някоя остаряла, класическа партия, с цел да плашат хората и като овце да ги  подкарват към тях по време на избори, тъй като са „ по-малкото зло “. Години наред това функционираше с опълчване на „ турския избор “ против „ националистическия избор “. С малко изстъпления преди избори, грозни реплики и всяване на боязън гласоподавателите отиват да пуснат гласа си за познати остарели партии, единствено и единствено да не дойдат дребните и явно много луди на тяхно място.

Но този път с „ Възраждане “ тази игра като че ли излиза от досегашните си рамки и става по-опасна. Костадинов очевидно има вкус за действителна власт и се стреми към нея по всички непозволени способи. За медиите става все по-актуален въпросът по какъв начин да се отнасят към изявите на „ Възраждане “ и дали свадите им би трябвало да бъдат отразявани напоително, а Костадинов и хората му канени непрестанно за пояснения и изказвания или в противен случай – да се наложи цялостно игнориране, за  да не стават медиите маша в тактиката им за повече звук и видимост.

Вчера Костадин Костадинов обаче си разреши на няколко пъти да излезе от границите на допустимото и насочи апели за принуждение против съответни публицисти с имената им, което в други правови системи би довело незабавно до сезиране на прокуратурата. На страницата си във фейсбук водачът на „ Възраждане “ разгласява „ подигравка “, пратена му от негови „ съидейници “ от Австралия. На рисунката се вижда по какъв начин Костадинов рита в гърба журналистка, а като негова жертва са нарисувани и три колежки от три медии, против които той води война. Генка Шикерова, Миролюба Бенатова и Полина Паунова. Според рисунката те са платени от неприятното американско посолство, а героят Костадинов ги рита в името на България.

Под карикатурата политикът написа: „ Преди време наши съидейници от Съединени американски щати ми изпратиха комикс, изпълнен в жанр аниме. Сега други наши съидейници, единствено че от Австралия, ни пратиха различен комикс:)

 Както се споделя - вдъхновението от нас, осъществяването от вас:)

Благодаря ви момчета, скоро ще би трябвало да помислим за от време на време списание! “

Цялата тази история въобще не е безобидна, въпреки да се развива във фейсбук. На този стадий. В карйна сметка единствено преди дни Костадинов се опита да изгони представители на медии от пресконефренцията си в държавната Българска телеграфна агенция. Пак през вчерашния ден призова  иза уволнението на професор Александър Кьосев от СУ „ Климент Охридски “, тъй като не му харесала негова теза за македонския език.

Това са все дейности, които са ориентирани против главните темели на демократичното общество – плурализъм, самостоятелност на медиите и университетите, цялост на живота и здравето на другите към нас, опция за практикуване на рецензия, дебатиране на значими за обществото тематики, почитание към знанията и експертността на хората, които са по-високо в интелектуалната подчиненост у нас и така нататък Всичко това отличава Костадинов от предшествениците му. Със свадите и дейностите си те не излизаха от политическото и задачата им бе да налеят гласове в една или друга посока. Това, несъмнено, подрива главния инструмент на демокрацията, какъвто са изборите. Но Костадинов работи към този момент на едро и слага под въпрос всичко, което съставлява едно демократично общество.

Затова и изявите му би трябвало да се наблюдават деликатно, а медиите в действителност да преценят дали отразяването им е от публичен интерес или по-скоро е в негова щета.

Проблемът е и че Костадинов има задоволително почитатели, които въобще не са безвредни. Това на собствен тил към този момент усещат сътрудници, които са безусловно тероризирани поради свои позиции по тематиката „ Възраждане “. Напоследък тормозът напуща сферата на виртуалното и става все по-осезаема опасността и в действителния живот. Затова и апелът на Костадинов за още такива „ смешки “ с принуждение над журналистки, освен това дами, е извънредно рисков и би трябвало да се вземе съществено под внимание.

Тази седмица самата Елена Гунчева, която бе депутатка от „ Възраждане “, само че напусна партията, откакто упрекна водача й, че подменя задачите и работи в своя полза, съобщи, че войска от интернет тролове обслужва “Възраждане ”. Пред „ Нова телевизия “  тя описа, че дилемите се дават на две групи - против кого да се написа и по какъв начин да бъде възхваляван водачът.

„ Почти всеки член на " Възраждане " има по няколко профила, в това число маркетинг експертите. Троловете се включват, когато се спомене партията. Има една асистентка по PR, която е от Варна и провежда тролски офанзиви. Например при изявление на Костадинов има затворени групи, в които се спускат задания, като писане на позитивни мнения.

Една от тези групи е " Бот ", другата е " Възрожденци ". Ако някой назова Костадинов Копейкин, стартират да го пазят, а съответният консуматор е обиждан и подложен на критика. Дори му се рапортува профила. Указанията ги дава управлението на партията, Николай Дренчев, Цончо Ганев. Мен ме нападнаха хиляди профили, с по 15 другари, виждала съм ги в упоменатите групи “, разкрива Гунчева.

Същият механизъм се задейства всякога, когато се появи сериозна публикация за Костадинов или „ Възраждане “.

И в случай че на опитите на тази партия да сплашва публицистите и да насъсква избрани среди против тях или против академични преподаватели и професори няма реакция, сигурно те няма да са последните. Ако прокуратурата не счита за закононарушение призива за принуждение против съответни журналистки с имената им, то най-малко партиите в паралмента би трябвало да реагират на това.  И да имат поради, че този път „ златният пръст “, който са изобретили сами, може да се окаже токсичен и да съсипе всяка партия, която реши да се възползва от него.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР