Костадин Димитров посрещна екипа, създал спектакъла Коприна на Драматичен театър-Пловдив,

...
Костадин Димитров посрещна екипа, създал спектакъла Коприна на Драматичен театър-Пловдив,
Коментари Харесай

Драмата с Почетния плакет на Пловдив за 142-годишнината си и успеха на Олимпиадата в Унгария

Костадин Димитров посрещна екипа, основал спектакъла " Коприна " на Драматичен театър-Пловдив, управлението, административните и механически екипи  в Заседателната зала на Общината през днешния ден.  Срещата се организира по покана на кмета, а мотивът бе големият триумф и самопризнание, които получи " Коприна " на Театралните олимпийски игри в Унгария, както и честването на 142-годишнината от основаването на Драмата. На срещата участваха още Пламен Панов – зам.-кмет по " Култура, археология и туризъм ", и Женя Петкова – зам.-кмет по " Финанси и икономически действия ".
Прочетете още
" Благодаря ви, че се отзовахте на поканата и дойдохте! Най-напред бих желал да ви поздравя за годишнината на театъра на 11 декември, когато се навършиха 142 години от основаването му. И изключително доста за огромния триумф на Пловдивския спектакъл на Театралните олимпийски игри в Унгария. Виждам толкоз доста познати лица, с които се гордеем. Изпитвам възприятие на горделивост, даже когато ви срещам на улицата. С наслада желая да потвърдя, че община Пловдив ще финансира пътуването на театъра в Атина през идната година за представянето на " Одисей ", както и че в бюджета ще има повече средства за спектакъл ", сподели Костадин Димитров.

Директорът на Драматичния спектакъл - Сюзанна Арутюнян-Василевска - благодари от името на целия креативен и административен състав за уважението и признанието. Тя показа, че това е казус в театралната просвета, когато кмет на град кани театрална натрупа, с цел да ѝ благодари. По тази причина в залата присъстваше и Христо Мутафчиев – ръководител на Съюза на артистите в България.

" Коприна " е част от трилогия, която стартирахме дружно през 2019 година Започнахме с " Одисей ", през 2021-а с " Коприна ", с цел да приключим тази година с " Едип и пророците ". С поддръжката на фондация " Пловдив 2019 " и общината направихме това дружно. А това, че сме поканени да открием фестивала в Унгария през пролетта с " Одисей ", е още едно огромно самопризнание ", каза Сюзанна Арутюнян-Василевска. Тя насочи топли думи на признателност и към дългогодишния шеф на театъра Кръстьо Кръстев, който сега министър на културата.

" Това бяха неговите фантазии и стремежи и те се сбъднаха ", акцентира Сюзанна Арутюнян-Василевска.

" Развълнуван съм от отношението на новото управление на община Пловдив към театъра и сътрудниците ми. Това има голямо значение за нас! И като артист, режисьор, ръководител на Съюза, само че и като човек, който също е част от историята на този спектакъл, съм горделив, че Пловдивският спектакъл е на път да оглави позиция № 1 и да дефинира театралния звук в България ", сподели разчувствуван Христо Мутафчиев.

Актьорът Константин Еленков показа, че е извънредно благополучен да бъде част и от трите спектакъла и насочи голямата си признателност, както и на сътрудниците си, към двама души – Александър Секулов – драматург на театъра и създател на текстовете на трите спектакъла, и Диана Добрева - режисьор.

" Този триумф не би могъл да се случи без техния голям труд и ентусиазъм ", каза Еленков.

Александър Секулов акцентира, че няма доста културни институции  в България със 142-годишна история.

" Стъпили сме върху духа, костите, гласовете и орисите на голям брой артисти, режисьори, сценографи и така нататък и по този начин 142 години! Трябва да носим съзнанието, че сме тук временно  и наш дълг е да предадем нататък щафетата на идващите генерации в театъра. Ако Пловдив има своя емблема, то тя е неговият културен дух. Артистите, културният дух и образованата аудитория са най-големият капитал на Пловдив ", каза още Александър Секулов.

Кметът Костадин Димитров връчи " Почетен плакет на община Пловдив " на пловдивската натрупа. От името на екипа я одобри Сюзанна Арутюнян-Василевска. Срещата приключи с обща фотография за спомен от този ден.

Припомняме, че " Коприна " е единственото българско заглавие, което Международният олимпийски комитет избра за присъединяване в формалната селекция на Театралните олимпийски игри в Унгария и е първото показване на български спектакъл в главната стратегия на театралната олимпиада, която е едно от най-значимите събития в театралния свят.  Десетите Театрални Олимпийски игри събраха 400 театрални компании, 750 представления (във всички жанрове) в Унгария. Сред 58-те страни, получили покана от селекционерите, беше и България посредством " Коприна ", която пожъна голям триумф пред публиката на Олимпиадата.

 Спектакълът:

" Коприна " по романа на Алесандро Барико; Драматизация: Александър Секулов; Режисьор: Диана Добрева; Сценография: Мира Каланова; Костюми: Марина Райчинова; Музика: Петя Диманова; Саунд дизайн: Явор Карагитлиев; Видео дизайн: Петко Танчев; Фотография: Георги Вачев; Участват: Ивана Папазова, Маргита Гошева, Елена Кабасакалова, Патриция Пъндева, Мария Сотирова, Ирина Митева, Климентина Фърцова, Боряна Маноилова, Боряна Братоева, Радина Думанян, Симеон Алексиев, Троян Гогов, Константин Еленков, Тодор Дърлянов, Алексей Кожухаров, Венелин Методиев, Красимир Василев, Димитър Банчев, Ивайло Христов, Стоян Сърданов.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР