Костадин Ангелов е роден през 1973 година в София. Притежава

...
Костадин Ангелов е роден през 1973 година в София. Притежава
Коментари Харесай

Костадин Ангелов: Целта ми е ядрото в ЦСКА да е от български играчи

Костадин Ангелов е роден през 1973 година в София. Притежава лиценз " Про " и е приключил магистратура по " Спортен мениджмънт " в НСА. Израства в школата на ЦСКА и се състезава за Чардафон Габрово и Видима-Раковски. Започва треньорската си кариера в Севлиево, като асистент на Пламен Марков, като записва връх за най-млад експерт водил тим в А група. Преди няколко дни известният с прякора Лаптопа някогашен треньор на Пирин, Витоша Бистрица и Ботев Пд застана отпред на Академията на армейците. Той даде и първото си изявление, откакто пое поста. Ето какво сподели Ангелов  за " Тема Спорт ".

Г-н Ангелов, в множеството случаи треньорите вървят от младежки към мъжки футбол, а вие изминахте противоположния път. Защо взехте това решение?

- Убедих се, че да се занимаваш с мъжки футбол в България е безсмислено. Много малко са клубовете у нас, в които можеш да работиш и да напредваш. Не ми харесва обстановката в мъжкия футбол и реших, че моето място е при децата, тъй като там можеш да промениш нещо.

Какво желаете да измененията? Каква е вашата упоритост?

- Голямата ми упоритост е да трансформира средата в българския футбол. Искам, когато кажеш български футболист да не си представяш човек, който хвърля салфетки в нощни клубове, чуди се по какъв начин да забърше някоя чалга певица и е намерил по-различен смисъл от това да има просто пари. Искам българския футболист да се асоциира с това да преследва цел по-голяма от карането на лъскава кола. За да го реализираме, би трябвало да стартираме от децата. Ние, хората, които работим с деца прекарваме с тях съвсем толкоз време, колкото и родителите им и имаме голямо въздействие върху възпитанието им. Футболът не е единствено да риташ топката. Той е да имаш цел, морални полезности, да бъдеш героичен и добър човек и да се научиш да не се отказваш.

С какво ви завоюваха ръководителите на ЦСКА? Защо приехте това предизвикателство?

- Видях хора, които се интересуват от школата. ЦСКА е клуб, който е създавал играчи на международно равнище, а сега, макар желанието на треньора в първия тим няма задоволително българи. И разбирам решението на Саша Илич да заложи на чужденци, тъй като на " Армията ", както и в целия български футбол липсват подготвени наши момчета. Искам да променим всичко това. Такова е желанието и на ръководителите, които имат съществени проекти, както за развиването на Академията, по този начин и на материалната база.

Какво казахте на треньорите в школата при първата ви среща?

- Аз стартирам публично от понеделник. Видях се с треньорите. Бях там два-три дни. Говорих с някои от тях. Казах им, че имам извънредно доста хрумвания. Искам да променим доста неща, само че всичко ще става малко по малко. Като начало желая да уеднаквим стила на игра на ЦСКА. Да има преобладаващ футбол и всички тимове да изповядват нападателен и атакуващ жанр, който подхожда на името на клуба. Основната цел е да стартираме да сътворяваме футболисти. В България успеха е извънредно значима, само че ние жертваме дълготрайната визия за сметка на краткосрочните резултати. Търсим бързи триумфи в детските шампионати, вместо да се стремим да извадим един първокласен футболист. Ще даваме опция на децата да бъркат, с цел да се развиват. Когато имаш положителни футболисти, ще дойдат и триумфите. На този стадий няма да има съществени промени. Ще притеглим двама нови експерти, само че мисля, че е редно от клуба да оповестят имената им. Аз не съм последовател на това, когато отидеш на ново място да се направи съществена чистка. Искам да дам късмет на хората.

Защо в България губим доста момчета в прехода към мъжкия футбол? Преди два дни слушах изявление на Илия Груев по Дарик радио, в което той сподели, че е гледал преди време националния тим до 17 години, когато част от него е бил актуалният състезател на Арда Иван Тилев. В мач против Англия той е блестял над Джейдън Санчо, Фил Фодън...

- В последните две години работих за УЕФА и мога да кажа, че голямата разлика е в няколко съставния елемент, само че главният е манталитета. Ние не изоставаме като качества, физически данни, растеж... Да, може би сме по-назад в тактическата подготовка, само че не във физическата и техническата. Има дребни елементи също, само че огромната разлика е в организацията и манталитета. А най-лошото е, че не се дава задоволително късмет на младите. При нас всичко е непременно. Относно образецът с Тилев, ще ви дам още един. Говорих неотдавна с един скаут на Бенфика, който ми сподели, че е гледал тъкмо този набор, в който играеха Тилев и Лъчо Котев. Тогава те са победили Португалия и са играли доста мощно, а сега всичките португалци от оня състав са в топ тимове.

Знаем, че като цяло едни от най-големите дефекти и проблеми в ДЮШ в България са факторът " родители " и неналичието задоволително мотивация в децата. Как ще се справите с това?

- Факторът " родители " съществува на всички места, само че у нас ние не работим с тях. Точно това ще променим. Ще изградим противоположна връзка с родителите. Една майка, която в никакъв случай не е спортувала, само че бди над детето си като орлица не знае, че няма право да влезе по време на мач и да му занесе вода. Ние сме предивидили обучение и за родителите. Не просто ще пожелаваме и ще постановяваме правила. Няма тоталитарно да споделяме на родителите какво да вършат. Ще обясняваме какви са задачите и смисъла. Затова в ЦСКА направихме едно списание, което се споделя " Нашия метод " и  ще бъде раздавано на всеки родител, с цел да може да даде противоположна връзка и да се знае какво ние желаеме да се случи и какво желаеме да изградим.

Преди време ви бе лепнат прякора Лаптопа, поради желанието да вкарате дигитализацията във футбола. Ще продължите ли с тази наклонност, която виждаме, че се наложи на всички места във водещите страни?

- Дигитализацията не пречи на децата да импровизират и да бъркат. Ние сме възнамерявали да стартираме да работим със програмен продукт, с който ще следим целия развой, тъй като сега не се знае децата от кое място идват, за какво напущат, какъв подготвителен развой са водили... Другото нещо, на което ще заложим са съвременни камери, с които да се записват мачове и тренировки, както и джи пи ес системи. Те са доста значими, с цел да имаме доста точна визия и характерност за физическите качества. Проблемът е, че ние изоставаме и в простичките неща, като двойно подаване, пас с вътрешен.

Другият проблем в българския футбол са по този начин наречените Youtube - треньори, които взимат подготвени тренировки на западни тимове и просто ги дават на децата без да следват стратегия и да се преценяват с задачата на заниманието и дали то е уместно за дадената възраст...

- Това в ЦСКА ще бъде спряно. Ние ще имаме методика, която ще се следва. Но тя няма да е такава, че да се дават на треньорите извършения, които да извършват, тъй като в този случай те губят своята досетливост и разпоредителност. Ние ще спускаме нещата, на които би трябвало да се образоват децата и треньорите сами ще търсят способи.

Възнамерявате ли да заложите на скаутско звено към школата?

- Ние имаме скаути, само че за нас главният приоритет е да събираме деца от София. Децата, които идват от провинцията би трябвало да са топ-таланти. Лошото е, че сега има школи, които ни изпреварват по избор. При нас идват деца, чиито родители са от ЦСКА. Целта ми е да създадем по този начин, че да привличаме по този начин наречените неутрални деца, които да идват поради това, което ще им дадем и ще ги научим.

Как ЦСКА ще опита още веднъж да селектира най-големите гении, които в последните години избират по обясними аргументи други тимове? Публична загадка е, че има клубове, които оферират съществени финансови тласъци на родителите или децата им...

- За мен това е сбъркано. Не може дете на 12, 13 или 15 години да получава повече пари, в сравнение с аз съм получавал като треньор. Но въпреки това това е добре за нас, тъй като по този начин ще успеем да създадем естествения асортимент и ще можем да притеглим деца, които не се интересуват от материалното, а са водени от пристрастеността и устрема да играят добър футбол и да вървят нагоре.

Възможно ли е ЦСКА да бъде построен преобладаващо от български играчи?

- Възможно е. Не е химера. Нека стартираме оттова, че аз нямам срещу чужденците и към този миг споделям мнението на треньорите, че нямаме подготвени играчи. В тимове като ЦСКА не можем да даваме късмет на хора, които не са заслужили с единствената хипотеза, че са българи или са минали през юношеските гарнитури. Аз обаче съм оптимист и по тази причина се понечвам. Моята цел е да видя ЦСКА с ядро от български футболисти, които да изясняват на чужденеца какво е ЦСКА. Когато идва състезател от чужбина той не знае за какъв клуб става въпрос. И с цел да се получат нещата, той би трябвало да се причисли към група състезатели, които са подготвени да жертват доста от нещата, които обичат в името на ЦСКА, а не да бъде част от някакъв общ брой от играчи. В момента на " Армията " няма задоволително българи, които да бъдат ядрото и да поведат останалите.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР