Косовският премиер Албин Курти заяви, че Косово е ангажирано с

...
Косовският премиер Албин Курти заяви, че Косово е ангажирано с
Коментари Харесай

Курти: Неподписването на Охридското споразумение от двете страни беше голяма грешка

Косовският министър председател Албин Курти съобщи, че Косово е ангажирано с нормализирането на връзките и че желае европейско решение в разговора със Сърбия, както и споразуменията да бъдат прилагани абсолютно, оповестява. На взаимна конференция с министър-председателите на Холандия и Люксембург Марк Рюте и Ксавие Бетел той благодари и на двамата за визитата и продължаващата поддръжка за Косово.

„ Неподписването на Охридското съглашение от двете страни беше огромна неточност, проправи пътя за нарушаването му. В тези значими времена за демокрацията, сигурността и мира в нашия район и на нашия континент, от името на народа на Косово, благодарих и на двамата министър председатели за тяхното посещаване. Нашите страни имат отлични и все по-близки връзки. Вашата поддръжка за икономическото развиване и демократичният прогрес е доста значим за нас. оказа помощ. Във външната политика ние сме изцяло приведени в сходство с член 31 от Договора за Европейския съюз, както и с общата външна политика и политика на сигурност на Европейски Съюз ", сподели Курти.

" По отношение на разговора за нормализиране на връзките със Сърбия подчертах, че Косово се ангажира с добросъседски връзки. Ние желаеме европейско решение и за това имаме главното съглашение от 27 февруари и анекса за осъществяване, който желаеме да да бъдат изпълнени напълно, без закъснение и без условия. Демокрациите са солидарни една с друга в опълчването на автокрациите, затова демократичният прогрес на Косово е опция за Европейски Съюз да тласне напред промените и трансформацията на Западните Балкани ", сподели още Курти в послание към медиите.

Курти акцентира, че " демократичният прогрес на Косово е добра опция за Европейски Съюз да трансформира Западните Балкани ".

„ Помолих и двамата министър председатели да ни оказват помощ във връзка с програмата на НАТО и да продължим към приемане на въпросника на Европейската комисия по отношение на участието в Европейски Съюз, където към този момент подадохме публично заявление “, добави Курти.

Относно решението на държавното управление на Косово да разгласи " Северната бригада " и " Гражданска отбрана " за терористични организации, Курти съобщи, че законите в Косово " би трябвало да се съблюдават " и че е уведомил висшия представител на Европейски Съюз Борел.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР