Косовският премиер Албин Курти оцени, че Сърбия става все по-слаба

...
Косовският премиер Албин Курти оцени, че Сърбия става все по-слаба
Коментари Харесай

Курти: Сърбия увеличава своята агресивност, това е знак за нейното отслабване

Косовският министър председател Албин Курти оцени, че Сърбия става все по-слаба и по тази причина става все по-агресивна, оповестява Коха.

По този метод Курти разяснява решението на сръбското държавно управление да пее сръбския народен химн при започване на образователната година във всички учебни заведения в Сърбия, в това число албанските учебни заведения в Буяновац и Прешево.

„ Не става въпрос за някакви демократични и хуманни дейности. Напротив, колкото по-слаба е Сърбия против Косово, толкоз по-дива е. Това е един тип нараснала настъпателност на Сърбия. Това би трябвало да се схваща в границите на нейното намаляване като цяло Косово е самостоятелна, суверенна и демократична страна. Той се застъпва за всички жители без разлика, само че също и за албанците в Сърбия. Албанците в Сърбия са дискриминирани, както стана очевидец на нашата делегация, която посети „ Прешевската котловина " тази седмица. За за първи път два милиона евро са отпуснати за Прешево в границите на бюджета на Косово., Медведжа и Буяновац. Както сподели известният стихотворец Есат Мекули, потисничеството идва от нищото. Това засилено принуждение на Сърбия, което даже се употребява против сърбите в Косово е към своя край. Косово става по-демократично, по-силно и без значение и това се потвърждава от реципрочността към Сърбия ", сподели още Курти.

Курти се базира и на визитата на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Белград и Загреб и обстоятелството, че турският президент не посети Косово като част от балканската си обиколка.

„ Всеки има своите проекти. Турция ни е другар и съдружник. Турция е доста мощна страна в НАТО, само че в разговора сред Косово и Сърбия в този момент Косово не е тематика, а става страна с посредничеството на Брюксел и помощта на Съединени американски щати. Лайчак ще бъде придружаван от специфични представители на Берлин и Париж на следващия ден, а помощта на всички другарски страни е добре пристигнала. Не можем да разберем изцяло проектите за посещаване. Мисля, че това посещаване беше по-скоро обвързвано с Босна и Херцеговина, тъй като те я считат за доста по-застрашена страна от Косово. Сърбия и Хърватия са авторитетни страни в Босна. Визитата на Балканите този път е обвързвана с Босна. Не е като да знаем 100 % ", добави още Курти.

Много политически и стопански анализатори в Косово, както и опозицията, не са съгласни с възгледите на Курти за демократичните триумфи, както и с изказванията му, че Косово изключително е подобрило позицията си в разговора с Белград. Дори и с изказванието, че по време на неговото ръководство е реализиран стопански прогрес.

Те особено акцентират, че Косово е в тежка енергийна обстановка по негова виновност и че той пръв в Европа вкара по няколко часа ограничавания на електричеството за семействата всеки ден. Освен това образователната година в Косово към момента не е почнала, тъй като педагозите стачкуват и упрекват държавното управление и премиера Курти, че ги подценяват. Те желаят линейно нарастване на заплатите със 100 евро на месечна база.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР