Косовският премиер Албин Курти изрази днес в интервю за швейцарския

...
Косовският премиер Албин Курти изрази днес в интервю за швейцарския
Коментари Харесай

Курти: Споразумение със Сърбия може да има, ако се дистанцира от Милошевич и Путин

Косовският министър председател Албин Курти изрази през днешния ден в изявление за швейцарския ежедневник " Блик " убеждението си, че е допустимо Косово и Сърбия да сключат съглашение през идващите няколко месеца, в случай че има " воля за съглашение и поддръжката на демократичния Запад, т.е. Европейски Съюз, НАТО, Съединени американски щати и Англия “, оповестява Kosovo-online.

" Изразих готовността си. Но за съглашение са нужни две страни. За да има дълготраен мир, сигурност и районна непоклатимост, Сърбия би трябвало да се дистанцира два пъти - от предишното на Милошевич и от Путин, тъй като Сърбия се сближава с Русия, и съветският президент желае да нажежи спора в Косово ”, акцентира Курти.

" Блик " показва, че изявлението е извършено в коридорите на Световния стопански конгрес в Давос и че представителят на Курти е изискал да бъде заложен единствено един въпрос по отношение на Сърбия.

Според вестника той е споделил, че министър председателят на Косово избира да приказва за връзките сред Косово и Швейцария.

Курти, запитан дали заплахата от ескалация в Северно Косово е отстранена, сподели, че обстановката сега е спокойна и косовската полиция участва.

Той напомни, че неотдавна обществено е поканил всички сърби в Косово да аплайват за свободни позиции в обществената работа, като полицията.

" Няма желание да заменявам сърбите в институциите с албанци. Искам сърби на тези позиции ", сподели Курти.

„ Старите сръбски номера са завещание от режима на Милошевич, който действаше с изключителна мощ против нас, албанците. Спорът за взаимното признание на регистрациите е единствено признак на основен проблем – неналичието на взаимно признание на Косово и Сърбия. Трябва да стигнем до нормализиране на връзките “, акцентира Курти.

„ Швейцария също играе значима роля в сигурността и защитата на Косово, както и по отношение на мирното съглашение “, акцентира Курти.

Той сподели, че е пристигнал в Давос, с цел да завоюва нови вложители за Косово и уточни, че швейцарските вложения са се нараснали с 44 % предходната година.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР