Косовските власти решиха да затворят няколко контролно-пропускателни пункта по границата

...
Косовските власти решиха да затворят няколко контролно-пропускателни пункта по границата
Коментари Харесай

Ескалация в Косово: Властите затвориха граничния пункт със Сърбия и отложиха изборите

Косовските управляващи взеха решение да затворят няколко контролно-пропускателни пункта по границата със Сърбия на фона на ескалацията на напрежението в северната част на отчасти приетата страна.

Това заяви Novosti.rs.

Според вестника полицията е блокирала влизането от Сърбия през контролно-пропускателните пунктове Ярине и Бърняк в Северно Косово. Правоприлагащите органи настояват, че този ход е подхванат в границите на ограниченията за сигурност .

Междувременно Kosovo Online отбелязва, че президентът на Косово Вьоса Османи е съобщил, че локалните избори в северната част на страната са отсрочени за април.
 Стрелба и гърмежи в Северно Косово
Стрелба и гърмежи в Северно Косово

Напрежение в основен район

" Имахме цялостно единодушие за април 2023 година.. За да се подсигурява локален и интернационален контрол, сигурност и време за правоприлагащите органи, е належащо изборите да се отсрочат ", сподели тя.

От своя страна сръбският президент Александър Вучич упрекна управляващите в Прищина и задачата на Европейски Съюз за ескалацията на напрежението.

Сърбия насочи искане до командващия силите на НАТО в Косово за разполагане на нейни полицейски и военни чиновници на територията на някогашната сръбска провинция. Това разкри Александър Вучич.

" Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации удостовери, че ще бъде позволено завръщането на контрактуван брой сръбски военни и полицейски чиновници. Досега не са водени договаряния с КФОР (мисията на НАТО в Косово - бел. ред.) за връщането на сръбския личен състав ", сподели президентът.

Според Вучич той няма илюзии и знае, че настояването за разполагане на сръбски военни и полицейски чиновници в Косово ще бъде отхвърлено.

" Те ще намерят безчет оправдания, въпреки да нямат право да го вършат, с цел да кажат, че " управляват обстановката " и че " няма потребност от това ", добави президентът.

Той обаче означи, че одобряването на такова искане е " отговорност на KFOR ".

Припомняме, че през днешния ден, 10 декември, в Северно Косово стартира нова ескалация, провокирана от локалните сърби. Причината за това беше задържането на някогашния косовски служител на реда от сръбски генезис Деян Пантич.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР