Косовски спецчасти са влезли рано в петък сутринта в северната

...
Косовски спецчасти са влезли рано в петък сутринта в северната
Коментари Харесай

Напрежението между Косово и Сърбия се повиши след зрелищни арести на сърби

Косовски спецчасти са влезнали рано в петък сутринта в северната част на Косовска Митровица с 10 полицейски коли и са взели 10 основни точки в обитаемото място. Под претекст, че търсят обвинени за убийството на Оливер Иванович, те са арестували локалния служител на реда Драгиша Маркович, който към този момент е бил арестуван в границите на следствието за покушението над водача на Гражданска самодейност „ Сърбия, народна власт, правдивост “, оповестява белградският всекидневник „ Вечерне новости “.
Според изданието, задържани са Неделко Спасоевич, Драгиша Маркович, Марко Рошич и Саша Чурич на съображение, че са обвинени за убийството на Иванович.
По време на задържането са се чули изстрели от автоматизирани оръжия, както и от шокови гранати. Както е научил вестникът, косовските спецчасти са се пробвали да арестуват и Милан Радойчич, заместник-председател на „ Сръбска листа “.
„ Новости “ написа, че „ по време на срамния десант, с който бяха нарушени всички годни съглашения, в града са задействани предупредителните сирени и сърбите са излезли на улиците “.
Ежедневникът отбелязва, че атмосферата в Северна Митровица е наелектризирана и се усеща боязън от ескалация на спора.
Говорителят на косовската полиция Даут Ходжай удостовери, че екипи на органите на реда са арестували четири лица, свързани с убийството на Оливер Иванович.
Пред сръбската национална телевизия главата на косовската полиция съобщи, че според заповедта на способния съд, частите са нахлули в четири местоположения.
Горан Ракич, ръководител на партия „ Сръбска листа “: Арестуваха ги и ги водиха в незнайна посока
Ракич се притеснява, че народът е в бунтовно насртоение от създалата се обстановка. „ Ако РОСУ (косовската полиция) не се отдръпна, притеснявам се, че може да стане война. Ще останем тук и няма да се откажем от нашите домашни огнища. Днес (петък) по обяд ще има митинг “, съобщи той, като също така осъди „ бруталното нахлуване на косовските полицейски чиновници “.
Според последната информация, отбелязва изданието, РОСУ се е изтеглила в Южна Митровица.
Игор Шимич, „ Сръбска листа “: Невиждан гнет
„ Четири лица от сръбска народност бяха задържани тази заран с невъобразим гнет! Това се случва пред членовете на техните фамилии, а Драгиша Маркович е задържан с удари по главата и ритници... Служителите на РОСУ са групирани в сръбските региони. Призоваваме жителите за въздържаност, тъй като мирът е най-важното нещо за нас. Също по този начин настояваме всички четирима арестувани да бъдат освободени, тъй като сме уверени, че няма причина за тяхното арестуване, както и че цялата тази акция няма никаква връзка с следствието на убийството на Оливер Иванович.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР