Косовски полицай е ранен в Северно Косово, малко след като

...
Косовски полицай е ранен в Северно Косово, малко след като
Коментари Харесай

Косовски полицай е ранен в Северно Косово преди изборите

Косовски служител на реда е ранен в Северно Косово, малко откакто в региона, обитаем най-вече с косовски сърби, бе засилено полицейското наличие на фона на ескалацията на напрежението там.

Група въоръжени мъже в автомобил са нападнали полицейски патрул. В резултат на случая служителят на реда е бил ранен леко и са нанесени обилни материални вреди на полицейската кола. Раненият служител на реда е откаран в болница и е почнало следствие на случая, станал в община Звечан, Северно Косово.

Косовската полиция ускори наличието си в четирите общини на север, където живеят най-вече етнически сърби. Планирано е там да се проведат предварителни локални избори на 18 декември, защото сръбските кметове в Северно Косово, дружно с локалните съдии и към 600 служители на реда, подадоха оставки предишния месец в символ на митинг против решението на косовското държавно управление да размени сръбските автомобилни регистрационни номера с косовски. Въпреки че Прищина се съгласи да отсрочи въвеждането на новите номера с няколко месеца, сърбите към момента не са се върнали на позициите си в косовските институции.

Не е ясно дали плануваните избори, на които се опълчва забележителна част от етническите сърби, ще могат да се проведат обикновено в тези общини. Ръководителят на службата за Косово в сръбското държавно управление Петър Петкович осъди усилването на наличието на косовската полиция в Северно Косово, определяйки го като принудителен и противозаконен акт. Той съобщи, че Белград ще прегледа опцията за връщане на 1000 сръбски представители на силите за сигурност в Косово.

Вътрешният министър на Косово Джелял Свечля сподели, че усилването на полицейското наличие в Северно Косово е нужно, с цел да се подсигурява сигурността там.

Косово разгласи самостоятелност от Сърбия през 2008 година, само че Белград към момента не признава независимостта на тогавашната си област, макар че над 100 страни към този момент са я признали.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР