Косовската полиция съобщи че е взето решение, че ситуацията е

...
Косовската полиция съобщи че е взето решение, че ситуацията е
Коментари Харесай

Присъствието на косовската полиция в Северно Косово намалява

Косовската полиция заяви че е взето решение, че обстановката е спокойна и от на следващия ден стартира понижаване на броя на представителите на косовската полиция в обитаеми със сърби четири града в Северно Косово с 25 %, заяви Българска телеграфна агенция.

„ Според взаимна оценка на косовската полиция, ЕУЛЕКС и КейФОР се прави оценка, че обстановката е сигурна във и към общинските здания на север. От на следващия ден стартира понижаване на представителите на косовската полиция с 25 % във и към общинските обекти на север “, написа косовската полиция.

Това решение идва на фона на повишеното напрежение сред Косово и Сърбия от края на май поради встъпването в служба на етнически албански кметове в четири общини, обитаеми най-вече със сърби, в Северно Косово. Кметовете бяха определени на локалните избори през април при изборна интензивност от 3,5 %, защото сърбите бойкотираха вота.

Посочва се, че срещата е проведена за осъществяване на съглашението сред Европейски Съюз и Косово за деескалация на обстановката в Северно Косово, което бе реализирано в Братислава на 10 юли 2023 година.

Полицейските екипи на Косово дружно с ЕУЛЕКС и КейФОР ще продължат да координират обстановката и да подхващат нужните дейности съгласно постоянната оценка на обстановката на сигурност във и към общинските обекти в Северно Косово, написа още в известието.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР