Косовска Митровица. Във вторник хиляди сърби излязоха на протест в

...
Косовска Митровица. Във вторник хиляди сърби излязоха на протест в
Коментари Харесай

„Б92“ : Хиляди сърби излязоха на протест в Северно Косово

Косовска Митровица. Във вторник хиляди сърби излязоха на митинг в Косовска Митрвица „ против срамните дейности на Прищина “ и арестите на хора в Северна Митровица, оповестява белградското радио „ Б92 “ .
Както показва медията, на митингите се стекоха хиляди от северната част на града, пред които се изрече към този момент някогашния кмет Горан Ракич, подал оставка един час по-рано, дружно с другите трима сръбски кметове в северната част на страната.
„ Искаме да изпратим ясно обръщение до медиите, Прищина, Брюксел и Европейския съюз, че това са мирни митинги и ние не желаеме нещата да бъдат извадени от подтекста и някои да поясняват демонстрациите по един, или различен метод. Това е кротичък, либерален и цивилизован метод да отговорим на Прищина и нейните брутални, недемократични и нецивилизовани решения – или по какъв начин да ги назовем, без да ги обидим “, съобщи Ракич при започване на обръщението си.
„ Международната общественост мълчи за всички тези решения. Днес бяха извършени съвещания на препоръките на четирите общини в Северно Косово и ние си подадохме оставката и от през днешния ден, локалното самоуправление на прищинската администрация към този момент не съществува. Не съществува, не поради някаква ваша волност, а поради дейностите на Прищина, които пречат на естествения живот на сръбския народ в Косово. Наложените от Прищина мита значат, че нашите деца на следващия ден няма да имат и базови условия за живот, храна и вода “, продължи ръководителят на „ Сръбска листа “ (партията на косовските сърби).
По неговите думи, повода за митинга, с изключение на „ срамните мита “, е още „ бруталната акция на косовските спецчасти, които „ нахлуха в Северно Косово (миналия петък), макар че в Резолюция 1244 (на Съвета за сигурност на ООН) ясно се отбелязва, че единствената въоръжена мощ там може да е КФОР.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР