Косово забрани копаенето на bitcoin — поредната държава от дълъг

...
Косово забрани копаенето на bitcoin — поредната държава от дълъг
Коментари Харесай

Една по една държавите започнаха да гонят копачите на bitcoin

Косово забрани " копаенето " на bitcoin — следващата страна от дълъг лист на страни, които се оказаха недружелюбни за криптовалутата, написа Fortune.

Миналата година крайник повлече Китай, която през септември забрани напълно добива на криптовалути на територията си. Копачите се реалокираха към скандинавските страни, където огромна част от електрическата енергия идва от чисти източници. Други се запътиха към страни като Казахстан, Иран, Косово и дребна Абхазия, където електрическата енергия идва от въглища и природен газ. До предходната есен четвърт от bitcoin монетите идваха от Казахстан и Иран.

Но през последните месеци тези страни също започнаха да гонят миньорите. Причината е, че новодошлите употребяват големи количества електрическа енергия, създавайки дефицит и последва краткотрайно прекъсване на електроподаването от Техеран до Алмати. Тенденцията е изключително неприятна вест за запалянковците, които предвиждат, че bitcoin скоро ще позволи енергийния си проблем, като употребява най-много чиста сила. Но скандинавските страни започнаха да настояват, че не могат да реализират задачите си за чиста сила, в случай че криптоиндустрията употребява толкоз огромен и към момента възходящ дял от техните запаси.

Всичко това е предизвестие и за местата, където криптокопачите в този момент намират нов дом, постоянно изгонени от Китай — предизвестие за Тексас, Ню Йорк и Кентъки, както и европейски страни като Германия и Ирландия, които към момента ги посрещат с отворени прегръдки.

Косово

През последните години евтиният ток, създаван от въглищните централи в Косово, притегли голям брой копачи. Индустрията е изключително мощна в северната част на страната с население 1,8 млн. души — най-много измежду младите сърби, които не признават Косово като страна и отхвърлят да заплащат за електричество. През последните месеци прекъсването на работата на въглищните централи принуди държавното управление да внесе големи количества безценен природен газ от съседите си и през днешния ден 40 % от силата идва от чужбина. Страната вкара 60-дневен интервал на изключително състояние, през който счита да постанова ограничаване на използването на електрическа енергия от бита и бизнеса. Забраната за рандеман на bitcoin е в центъра на акцията.

Надеждата е, че с освобождение на силата, употребена от тази промишленост, Косово ще успее да премине през студените зимни месеци. Посланието е ясно: силата става липсващ артикул по света и от ден на ден и повече страни слагат под въпрос дали има смисъл важен дял от нея да се употребява от цифрова валута, която към момента не се радва на необятна приложимост.

Иран, още веднъж

През май в Иран прекъсването на тока бе постоянно събитие. За да облекчи казуса и да резервира по-голям дял от електрическата енергия за семействата, държавното управление наложи 4-месечна възбрана върху добива на bitcoin. След късото ѝ унищожаване, на 28 декември Техеран още веднъж я наложи.

Официалните данни сочат, че bitcoin употребява 3-4 % от електрическата енергия в страната. Но по други калкулации над 60 % от добива се прави незаконно и не е обиден от възбраните.

Забраната ще бъде в действие доникъде на март, като се чака тогава държавното управление да я отстрани. За Техеран добивът носи извънредно нужна задгранична валута.

Казахстан

Заедно със Съединени американски щати, Казахстан бе измежду най-популярните дестинации за копачите, изгонени от Китай. Миналата есен Cambridge University пресметна, че там се намират 22 % от международните мощности в добива на bitcoin. В Алмати, най-големият град, добивът се удвоява сред май и средата на ноември. Обичайно, потреблението на електрическа енергия в страната пораства с 1-2 % годишно, само че през 2021 година то подскочи с 8 %.

Казахстан има големи запаси от нефт и при започване на предходната година се хвалеше с непотребен потенциал от електрическа енергия. Но до юли към този момент страдаше от прекъсване на тока, а през септември държавното управление наложи режим, с който дефинира дажби на 50-те регистрирани компании. Два месеца по-късно одобри още ограничаващи потреблението ограничения.

Исландия

Ислания се радва на известния си остатък от евтина геотермална сила, който я трансформира в магнит за копачите през последните години. Страната е дом и на компании, които претопяват стомана и на центрове за данни — все бизнес с голям апетите за електрическа енергия.

В момента страната страда от проблемите в енергийните доставки, а bitcoin промишлеността способства доста за сегашния дефицит. Така на 7 декември националната енергийна компания съобщи, че повече няма да приема поръчки за включване от нови криптокопачи.

Швеция

На 12 ноември двама висши политици написаха отворено писмо до регулатора и до Европейски Съюз, което може да сложи под заплаха очакванията bitcoin да " позеленее ". Директорът на Агенцията за запазване на околната среда и този на Комисията за финансов контрол в страната приканиха водачите на Швеция да забранят напълно криптодобива. Както и сходен ход да направи целия Европейски Съюз. Причината е малко по-различна: терзанието им не е обвързвано с големия въглероден отпечатък на bitcoin, а с чистата сила, която криптовалутата употребява, и която те желаят да бъде непокътната за обичайните промишлености, както и за зарядни станции за електрически автомобили и други.

Норвегия

Дни след писмото министърът на районното развиване в Норвегия се причисли към идеята на шведските си сътрудници. В Норвегия също има голяма алуминиева и стоманена промишленост, която се пробва да се " почисти ". С растящите цени на алуминия пораства и апетитът за ток.

Страната се приготвя и за експорт на електрическа енергия в Европа и големи доходи.

Малка Абхазия

Малка Абхазия, намираща се на брега на Черно море, изпита усложненията, породени от копачите, още преди Иран и Казахстан. През 2020 година в страната с население 250 хиляди души се появиха 625 " ферми " за рандеман — множеството от тях в кухни и спални. Потреблението на електрическа енергия подскочи с 20 %, а до ноември същата година токът стартира да стопира в домове и фабрики. До края на 2020 година бе издадена цялостна възбрана за криптодобива.

Или другояче казано, казусът на bitcoin е, че покачва потреблението на електрическа енергия в миг, в който светът просто не разполага с задоволително.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР