Косово ще е част от албанската електроенергийна мрежа от април

...
Косово ще е част от албанската електроенергийна мрежа от април
Коментари Харесай

Косово ще е част от албанската електропреносна мрежа от април

Косово ще е част от албанската електроенергийна мрежа от април следващата година, откакто двете страни реализираха съглашение, заяви " Болкан инсайт ".

Решението разгневи Сърбия, която разгласи, че се основава " Велика енергийна Албания ". Подписаното през вчерашния ден съглашение планува електропреносният оператор на Прищина KOSTT да стане част от OST. То не е първата стъпка към засилено съдействие с Тирана - такива бяха направени в области като външната политика и митническите въпроси.

Според началника на екипа за Косово към сръбския кабинет Марко Джурич " Сърбия е притежател и е построила енергийните мрежи на Косово и Метохия " и прикани " интернационалната общественост " да предотврати реализирането на договорката, показваща " същинското шовинистично лице на политиката на Прищина ".

Джурич подсети, че Белград години наред блокира опитите на KOSTT да стане част от европейската мрежа на операторите ENTSO-E. Тази политика бе част от напъните на Сърбия да предотврати интеграцията на Косово в интернационалната общественост съвсем 12 години откакто Прищина разгласи самостоятелност.

Косовският оператор обаче твърди, че ENTSO-E е осведомен със договорката, която включва основаване на два " регулаторни блока ", улесняващи работата на двете енергийни системи " както механически, по този начин и стопански ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР