Косово, Сърбия и мироопазващите сили на НАТО се подготвят за

...
Косово, Сърбия и мироопазващите сили на НАТО се подготвят за
Коментари Харесай

Reuters: Косово, Сърбия и НАТО се подготвят за нова вълна от етническо напрежение

Косово, Сърбия и мироопазващите сили на НАТО се приготвят за нова вълна от етническо напрежение, часове откакто Прищина разгласи, че към 50 000 етнически сърби, живеещи в Северно Косово, ще имат двумесечен прозорец, с цел да сменят регистрационните номера на своите коли, осведоми.

Косово се пробва да принуди етническите сърби да одобряват властта на Прищина по рутинни бюрократични въпроси след извоюването на самостоятелност през 2008 година

При оповестяването на 31 октомври за краен период за водачите да сменят сръбските регистрационни номера с тези, издадени от Прищина, косовският министър председател Албин Курти разказа решението като " нищо повече или по-малко от израз на практикуване на суверенитет “.

В сряда сръбският президент Александър Вучич сподели, че не има вяра, че е допустимо съглашение с Косово по въпроса. " От 1 септември (Косово) ще се опита да принуди сърбите да сменят номерата, … не мисля, че ще имат огромен триумф “, сподели той пред кореспонденти.

Миналогодишният напън за използване на лицензирането на коли беше посрещнат с митинги от страна на сърбите на север, които са подкрепени от Белград и живеят покрай границата на Косово със Сърбия. Напрежението избухна още веднъж предишния месец, откакто Прищина разгласи, че правилото ще влезе в действие на 1 септември, което накара етническите сърби да слагат блокади по пътищата.

Напрежението понижа, откакто Курти, под натиска на Съединени американски щати и Европейски Съюз, се съгласи да отсрочи промяната. Блокадите бяха отстранени под надзора на КФОР, чиито мироопазващи сили в страната наброяват 3700 души.

Министерството на защитата на Сърбия, което отхвърля да признае без значение Косово и го вижда като своя неразделна част от сръбската територия, разгласи в сряда, че е засилило образованието на някои от своите войски, ситуирани покрай границата с Косово.

" Обучението се организира за поддържане на висока степен на бойна подготвеност на ангажираните подразделения и способността им за бърза реакция при нужда и обезпечаване на мира и сигурност по административната линия “, обясниха от министерството.

Но генерал-майор Ференц Каджари, пълководец на КФОР, се опита да разсее страховете от неминуем спор, като миротворците се разпръснаха из региона, с цел да предотвратят опцията за принуждение.

" Не виждаме никакви признаци даже за подготовка за война... Тези, които мислят отговорно, не би трябвало да приказват за война “, съобщи Каджари, маджарин, пред Reuters в изявление в сряда.

Преговорите сред Косово и Сърбия под егидата на Европейския съюз и представителите на Съединени американски щати до момента не съумяха да решат казуса, макар че Белград и Прищина предходната седмица реализираха съглашение за потреблението на персонални документи.

Сърбите съставляват 5% от 1,8 милиона души в Косово. Сърбия упреква Косово, че потъпква правата на това етническо малцинство, обвиняване, отхвърлено от Прищина.

Косово е прието от към 100 страни, в това число Съединените щати и всички членки на Европейски Съюз като се изключи пет, само че не и от редица други страни, по-специално Русия и Китай.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР