Косово реши в сряда да забрани на превозни средства със

...
Косово реши в сряда да забрани на превозни средства със
Коментари Харесай

Косово забранява МПС-та със сръбски номера

Косово реши в сряда да забрани на транспортни средства със сръбски регистрационни номера да влизат в страната. Решението се показва като мярка за сигурност, откакто Сърбия арестува трима косовски служители на реда, оповестява Анадолската организация.

" От съображения за сигурност институциите на Косово взеха решение да усилят равнището на граничния надзор. Затова като незабавна стъпка беше решено да се забрани влизането на транспортни средства със сръбски регистрационни номера в Косово, до момента в който анализът на обстановката от страна на институциите за сигурност продължава. Следващите дейности ще бъдат подхванати въз основа на рекомендациите на правоприлагащите институции ", сподели държавният представител Перпарим Криезиу.

По-рано косовските медии оповестиха, че държавното управление е забранило и вноса на артикули от Сърбия.

Неманя Старович, държавен секретар в Министерството на защитата на Сърбия, съобщи, че министър председателят на Косово Албин Курти нарушава голям брой съглашения, като не разрешава влизането на сръбски артикули, в това число Централноевропейското съглашение за свободна търговия (CEFTA).

" Този ход е ориентиран против сърбите, живеещи в северната част на Косово, които съответно получават всички съществени хранителни и медицински консумативи от Сърбия. Ако бъде приложена, такава противозаконна мярка може да докара до филантропична злополука ", сподели Старович.

Той разказа решението като " налагане на цялостна окупация на района ".

Припомняме, че Сърбия задържа трима косовски служители на реда в сряда, заявявайки, че са " възнамерявали акция в Сърбия ".
 Сърбия задържа трима косовски служители на реда и ги упрекна в тероризъм
Сърбия задържа трима косовски служители на реда и ги упрекна в тероризъм

Премиерът на Косово упрекна Сърбия в похищение за възмездие и нарушаване на държавна граница

Министерството на вътрешните работи сподели, че служителите на реда са били въоръжени с автоматизирани оръжия и в цялостно бойно снаряжение и са имали GPS устройства, карти и друго съоръжение, когато са били задържани от специфични антитерористични елементи на сръбската полиция.

Курти обаче сподели в обществените медии, че служителите на реда са били отвлечени от Сърбия и изиска незабавното им освобождение, като в същото време прикани другите страни да осъдят интервенцията.

Сръбският президент Александър Вучич отговори, че Курти желае да стартира война за ареста от косовската полиция на сърбина Милан Луне Миленкович, треньор на клуб по кик бокс от Косовска Митровица, който съгласно тях е водач на проведената престъпност и контрабанда.

Напрежението в Косово набъбна след изборите на кметове етнически албанци в четири доминирани от сърбите северни области предишния месец.

Етническите сърби стачкуват против избора на кметове от края на май.

Най-малко 30 бойци от КФОР бяха ранени на 29 май при конфликти с протестиращи сърби, които се опитваха да попречат на новоизбрания кмет на община Звечан да влезе в кметството за гала по полагане на клетва, преди да стартира формалните си отговорности.

Повече от 50 цивилни също са били ранени от ударни бомби и сълзотворен газ, съгласно болнични източници.

Полицията в Косово заяви, че минимум петима души са били арестувани след конфликтите.
 Косово готово за нови избори, само че с условия към Сърбия
Косово готово за нови избори, само че с условия към Сърбия

Очаква се Вучич да се произнесе след срещата със специфичните пратеници

Европейският съюз (ЕС) вкара набор от ограничения против Косово поради продължаващото напрежение в северната част на страната.

27-членният блок понижи визитите на високо равнище, контактите и финансовото съдействие с балканската страна, рядка стъпка против Косово от основен съдружник. Обратимите стъпки са " постепенни с финансови и политически последствия ", сподели представителят на Европейски Съюз Питър Стано в сряда, представен от " Блумбърг ".

Сърбия стартира отчасти евакуиране на въоръжените си сили от граничната зона, което " към този момент е една стъпка към деескалация ", сподели Стано.

Все отново, в случай че Европейски Съюз откри, че Сърбия способства за възобновяване на напрежението, блокът ще обмисли ограничения против държавното управление в Белград, сподели той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР