Косово отбелязва днес навършването на 20 години от разполагането на

...
Косово отбелязва днес навършването на 20 години от разполагането на
Коментари Харесай

Косово чества 20 години от разполагането на силите на НАТО КейФОР

Косово отбелязва през днешния ден навършването на 20 години от разполагането на силите на НАТО КейФОР след траяли 78 дни бомбардировки, които сложиха завършек на спора сред сръбските сили за сигурност и етническите албанци в Косово, борещи се за самостоятелност, предава Българска телеграфна агенция.

Въздушните удари завършиха на 10 юни 1999 година с подписването на Кумановското съглашение и приемането на резолюция 1244 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. В тези актове бе планувано изтеглянето на югославската войска от Косово, където по-късно бяха ситуирани интернационалните военни сили.

По мотив отбелязването на годишнината в Косово през вчерашния ден дойдоха някогашният президент на Съединени американски щати Бил Клинтън и държавният секретар по време на втория му мандат Мадлин Олбрайт. Двамата се чака през днешния ден да произнесат тирада на главното събитие в центъра на Прищина, оповестиха локални медии.

Клинтън и Олбрайт имаха решаваща роля за взимането на решение за интервенцията на НАТО и за мирното съглашение сред Косово и Сърбия след войната.

Бомбардировките на НАТО сложиха завършек на спора от 1998-99 година, който лиши живота на над 10 хиляди души.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР