Косово скърби за убит полицай, някои сръбски въоръжени мъже остават на свобода след обсада на манастир

...
Косово отбелязва ден на траур за косовския албански полицай, убит
Коментари Харесай

Косово отбелязва ден на траур за косовския албански полицай, убит от Сръбски въоръжени мъже, облечени в бойни униформи, които по-късно намериха убежище в православен манастир в неделя

От FLORENT BAJRAMI Associated Press и LLAZAR SEMINI Associated Press, 25 септември 2023 г., 3:52 ч.

ПРИЩИНА, Косово -- Косово в понеделник отбеляза ден на траур за косовския албански полицай, убит от сръбски въоръжени мъже, които след това се барикадираха в православен манастир при нападение, при което бяха убити трима нападатели и допълнително повиши напрежението между двамата бивши военни врагове, докато се стремят да нормализират връзките.

Знамената бяха свалени наполовина на всички обществени сгради в столицата Прищина в чест на Африм Бунджаку. На север, където по-голямата част от етническото сръбско малцинство в Косово живее в четири общини около Митровица, полицията патрулира в търсене на въоръжените нападатели, след като напуснаха манастира.

В нападението са участвали около 30 въоръжени мъже, облечени в бойни униформи, но не е ясно кои са те и кой ги подкрепя. Прищина обвинява Белград, че подкрепя „терористите“, обвинение, което Сърбия отрича, като казва, че те са сърби от Косово, протестиращи срещу правителството там.

В неделя маскираните въоръжени лица откриха огън на полицейски патрул около 3 часа сутринта (01:00 GMT) в Банска, село, разположено на 55 километра (35 мили) северно от Прищина, убивайки Буняку и ранявайки друг полицай.

След това те използваха бронирана машина, за да разбият портите на манастира в селото, където останаха в сблъсък с косовската полиция до вечерта.< /p>

Двете страни си разменят спорадична стрелба, докато падне мрак, когато нападателите избягаха от манастира пеша.

Трима от нападателите бяха убити и двама ранени. Друг косовски полицай беше ранен при сблъсъка близо до манастира.

Двама от въоръжените мъже и четирима сърби, открити наблизо с комуникационно оборудване, бяха арестувани и се разследват за тероризъм актове.

Полицията иззе превозни средства, използвани от въоръжените мъже, които съдържаха арсенал от огнестрелни оръжия от различен калибър, експлозиви, боеприпаси и логистика, способни да оборудват стотици хора, според Министърът на вътрешните работи на Косово Xhelal Svecla.

„Това е терористична, престъпна, професионална единица, която е планирала и подготвила това, което са направили, и която не е контрабандна банда, а наемник структура, която е политически, финансово и логистично подкрепена от официален Белград,” натъжи се премиерът Албин Курти. не искам повече да търпя терора на Курти.

Вучич осъди убийството на косовския полицай, но все пак каза, че сблъсъкът е резултат от „брутален“ натиск върху косовските сърби от косовското правителство. Той отрече Белград да има нещо общо с атаката.

Вучич също разкритикува Запада и неговото „лицемерие“ по отношение на Косово.

“Можеш да ни убиеш всички. Сърбия никога няма да признае независимостта на Косово, това чудовищно творение, което направихте, бомбардирайки Сърбия“, каза Вучич, имайки предвид намесата на НАТО през 1999 г., която доведе до отделянето на Косово от Сърбия.

Сърбия и нейната бивша провинция Косово са в конфликт от десетилетия. Тяхната война от 1998-99 г. доведе до смъртта на повече от 10 000 души, предимно косовски албанци. Косово едностранно обяви независимост през 2008 г., но Белград отказа да признае този ход.

Международната общност осъди „отвратителното нападение“. Европейският съюз и ръководените от НАТО международни мироопазващи сили в Косово са в тесен контакт с косовските власти.

По-рано този месец в Брюксел се проведе съдействана от ЕС среща между Курти и Вучич за нормализиране на отношенията завършиха с раздразнение. Съединените щати подкрепиха преговорите и позицията на ЕС в опитите за разрешаване на продължаващия източник на напрежение на Балканите.

През февруари ЕС представи план от 10 точки за прекратяване на последния кръг от повишено напрежение между Сърбия и Косово. Курти и Вучич дадоха одобрението си тогава, но с някои резерви, които все още не са разрешени.

ЕС предупреди и двете страни, че ангажиментите, поети от лидерите през февруари „са задължителни за тях и играят роля в европейския път на страните“ — с други думи, шансовете на Сърбия и Косово да се присъединят към 27-членния блок.

----

Семини съобщава от Тирана, Албания.

——< /p>

Следвайте Llazar Semini на https://twitter.com/lsemini

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР