Косово обяви ден на траур след неотдавнашните убийства на две

...
Косово обяви ден на траур след неотдавнашните убийства на две
Коментари Харесай

Косово обяви Ден на траур заради убийствата на две жени

Косово разгласи ден на печал след неотдавнашните убийства на две дами, съобщи Агенция Франс Прес.

Националният байрак се развя на половин мачта, а министрите разискаха по какъв начин да защитят по-добре своите жители.

От сутринта телевизионните канали излъчваха класическа музика, а всички обществени церемонии бяха отсрочени за един ден, откакто президентът Вьоса Османи разгласи формален печал.

Решението на Османи от 16 април беше оповестено след новината, че същия ден в Пея е била убита жена - второто сходно ликвидиране за пет дни в Косово.

Само предходната вечер няколкостотин души стачкуваха пред Министерството на правораздаването с апел за по-строги ограничения против насилието, учредено на пола, след първото ликвидиране.

Османи се срещна с министрите на правораздаването и на вътрешните работи, както и с началника на полицията, с цел да обсъдят " тревожната наклонност на убийства на дами ", се споделя в изказване на канцеларията на президента.

Те са разгледали " незабавната нужда от подсилване на всички механизми в границите на институциите за сигурност и правосъдната система за отбрана на живота на жителите.

" На срещата беше разисквана и нуждата от по-високи санкции и нужните промени в Наказателния кодекс на Косово ", се добавя в изказването.

В изявление след срещата министърът на правораздаването Албулена Хакшиу съобщи за неотдавнашните убийства: " Тези безчовечен действия и чудовищни дейности унищожават освен живота на жертвите, само че и живота на техните фамилии и обществото. "

В обособени изказвания прокурорите и полицията обявиха, че съпрузите на двете жертви се проверяват като обвинени за убийствата и са арестувани.

При първото ликвидиране прокурорите обявиха, че дамата е била убита от брачна половинка си в град Феризай на 12 април.

От 2010 година насам в страната с население от едвам 1,8 млн. души са регистрирани 55 случая на ликвидиране на дами.
Миналата година полицията е записала повече от 1100 случая на принуждение, учредено на пола, само че съгласно правозащитни групи те са доста повече.

 

Източник Дарик

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР