Косово обяви, че възстановява постоянното електроподаване днес, след като две

...
Косово обяви, че възстановява постоянното електроподаване днес, след като две
Коментари Харесай

Косово възстанови електроподаването след две седмици ограничения

Косово разгласи, че възвръща непрекъснатото електроподаване през днешния ден, откакто две седмици на ограничавания подчертаха риска от сложна зима в страната, която е изключително уязвима от енергийната рецесия в Европа, заяви Ройтерс.

Косово стана първата страна в Европа, която ограничи елекроподаването предишния месец , до момента в който континентът се бореше с покачването на цените на газа, откакто Русия понижи износа си, обяснявайки това с механически компликации и глобите поради нахлуването в Украйна. Западните страни упрекнаха Москва в изнудване.

Косоварите бяха изправени пред до шест часа без електричество на разнообразни шпации денем и някои от тях се притесняват, че режимът на тока ще продължи.

Какво ще стане през зимата, когато рецесията се утежни, споделя Лирон Гьочай, енергиен специалист от основания в Прищина
мозъчен концерн Indep.

Около 90% от електрическата енергия на балканската страна се създава от въглища и, дружно с възобновимите източници, може да се създават към 900 мегаватчаса. Косово се нуждае от до 1400 мегаватчаса във вечерните часове през зимата, когато хората употребяват електричество за отопление.

Електроенергийната компания KEK заяви, че спиранията на тока са завършили в петък, откакто завършиха ремонтите на две въглищни централи.

" KEK удвои производството си от 400 мегаватчаса на 800 мегаватчаса и няма потребност от повече спирания на тока “, съобщи представителят на КЕК Скендер Буколи пред Ройтерс.

В началото на август Народното събрание на Косово разгласи 60-дневно изключително състояние в енергетиката, което да разреши на държавното управление да предприеме стъпки с цел да се оправи с рецесията.

Правителството отпусна средства за закупуване на електрическа енергия, само че избра режим на тока, вместо да купува на свободния пазар,
където цените тази седмица бяха към 600 евро за мегават, 10 пъти повече, в сравнение с при започване на 2020 година

Върнаха ни в средновековието, съобщи фризьорът Нехат Садику в град Вущри в четвъртък, запалвайки своя генератор.

Това е отвратително. Бизнесът не може да работи с генератори, добави той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР