Косово може да проведе нови избори в общините с доминиращо

...
Косово може да проведе нови избори в общините с доминиращо
Коментари Харесай

Косовският президент с идея за нови избори в северната част на страната

Косово може да организира нови избори в общините с преобладаващо сръбско население, обхванатаи от насилствени митинги, в случай че 20% от гласоподавателите подпишат петиция с искане за такива , сподели президентът Вьоса Османи пред Ройтерс.

В извънредно изявление Османи сподели, че има вяра, че петицията е най- " демократичният метод " да се пристъпи към нови избори.

" По този метод считам, че бихме обезпечили присъединяване на сърбите, тъй като настояването ще пристигна на първо време от тях, от жителите ", сподели тя.

Припомняме, че, откакто Косово назначи кметове етнически албанци , които бяха определени на предварителни локални избори. Сърбите, които образуват болшинството в района,.

Османи сподели, че отстраняването на кметове посредством изборна петиция би било " нещо като референдум ", който ще отвори пътя за осъществяване на втори избор за избор на нови кметове. Тя сподели, че целият развой може да бъде осъществен в границите на няколко месеца.
 Косово готово за нови избори, само че с условия към Сърбия
Косово готово за нови избори, само че с условия към Сърбия

Очаква се Вучич да се произнесе след срещата със специфичните пратеници

Сърбите в северния район на Косово не одобряват декларацията от 2008 година за самостоятелност от Сърбия, съвсем десетилетие след края на войната там, и към момента виждат Белград като своя столица . Не е ясно дали те биха взели участие в сходна петиция.

Докато напрежението сред Сърбия и Косово продължава да тлее, в северната част на страната с контингент от Турция.

Османи сподели, че желае тези мироопазващи войски да останат, до момента в който Косово бъде признато в НАТО .

Тя съобщи, че преди да бъдат свикани нови избори, Косово ще има потребност от уверения от интернационалната общественост, че Белград няма да се намеси.

Сърбия отхвърля обвиняванията на Косово, че е попречило на сръбските претенденти да вземат участие в изборите. Белград също по този начин отхвърля обвиняванията, че стачкуващите, които влязоха в конфликти с войските и полицията на НАТО в северните региони на 29 май, са били изпратени от Белград.

Сърбия към момента официално счита Косово за част от нейната територия. Сърбите в северната част на Косово търсят повече автономност за своя район според съглашение от 2013 година, което не е изпълнено.

Миналата седмица асистент на президента на Съединени американски щати Джо Байдън беседва с премиера на Косово Албин Курти и президента на Сърбия Александър Вучич, като настоя Сърбия да изтегли въоръжените сили, ситуирани покрай границата, и прикани недоволните сърби да стачкуват спокойно.
 Вучич: Целта на утежняването на обстановката в Косово е конфликт Сърбия-НАТО
Вучич: Целта на утежняването на обстановката в Косово е конфликт Сърбия-НАТО

Белград прави всичко допустимо да резервира мира в Косово, само че няма да допусне изтребване на сърби

на среща с посредничеството на френския президент Еманюел Макрон и немския канцлер Олаф Шолц в Молдова предходната седмица.

" Вучич в множеството от срещите си е същински крал на драмата ", сподели тя. " Така че той, несъмнено, се опита още веднъж да сътвори много драма, само че не даде хрумвания, които да допринесат за мира и стабилността в района.

" Значи той обича да се преструва, че прави огромни отстъпки, че има прекомерно огромен напън върху него, че страда, че е в заплаха и всичко това.

Кабинетът на Вучич не отговори незабавно на питане на Ройтерс за коментар по отношение на описанието на срещата от Османи.
 Додик: Британците употребяват събитията в Сърбия за свалянето на Вучич
Додик: Британците употребяват събитията в Сърбия за свалянето на Вучич

След въоръжените набези в сръбски учебни заведения и митингите на опозицията
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР