Косово и Сърбия ще трябва да решат по някакъв начин

...
Косово и Сърбия ще трябва да решат по някакъв начин
Коментари Харесай

Ал. Чорац: Обществото в България още не е дозряло за европейските ценности, а представете си в Сърбия и Косово

Косово и Сърбия ще би трябвало да решат по някакъв метод разногласието си за някогашната сръбска самостоятелна област, която преди 10 години разгласи едностранно самостоятелност. Очакваното решение е изискване за участието на Прищина и Белград в Европейския съюз, като двете балкански столици се надяват да създадат огромна крачка напред по време на срещата на върха тази седмица в София.

Александър Чорац – учител в Медицинския факултет на краткотрайно изнесения в Косовска Митровица Прищински университет и член на Сръбския народен конгрес – организация с нестопанска цел, която сплотява интелектуалния хайлайф на сърбите в Косово, показа пред специфичния делегат на БНР Деян Йотов изключително мнение за европейската вероятност за Сърбия и Косово:

„ Може това да ви учуди, тъй като въпреки всичко аз съм от хората, които почитат европейските полезности, само че мен вероятността за участие в Европейския съюз по никакъв начин не ме интересува. Защо? За мен е значимо мястото, на което пребивавам, страната и народът да реализират стандартите, които допуска Европа. Нямам поради стандарта на живот, тъй като нямам доверие на Балканите да дочакаме в миналото нашият живот да бъде като на хората, да речем, в Норвегия или в Швеция. Но – че можем за 5 до 10 години да съградим общество, което през идващите 50 да върви напред, да тегли напред, в което нашите деца да живеят все по-добре и по-добре – това в действителност имам вяра, че е допустимо. От тази позиция мисля, че въобще няма значение дали си в Европейския съюз, или не си. Важно е обществото, в което живееш, да има построени стандарти на икономическо развиване, човешки права, междуличностни връзки, независимост на медиите и всички положителни характерности, които в действителност дефинира западното общество.  Не е належащо да сте в Европейския съюз, с цел да сте европеец ".

Сръбските и албанските политически водачи декларират, че желаят еврочленство, тъй като това е пътят им към по-продължително ръководство, а не тъй като изповядват европейските полезности, уверен е Чорац:

„ Трябва да ви кажа, че сега в Сърбия множеството хора поддържат политиката на президента Вучич. Но би трябвало и да установявам, че не е ясно дали това щеше да е по този начин, в случай че имаше медийна независимост в Сърбия. В Сърбия не съществува независимост на медиите. За да имаме народна власт, би трябвало да можем да избираме. Затова би трябвало всички претенденти за президентския пост да могат да се показват равноправно. У нас, в Сърбия, това не е допустимо.  В този миг в Сърбия народна власт, съгласно европейските полезности не съществува . На мен, като човек и жител на тази страна, това ми пречи.

Всички балкански нации имаме някаква податливост към лекия тоталитаризъм. В края на краищата си приличаме.

България, която е членка на Европейския съюз, още не е съумяла да се трансформира в зряло общество по смисъла на европейските полезности. Представете си тогава по какъв начин е в Сърбия и в Косово ! Моето виждане е, че на Вучич е дадена независимост да прави в Сърбия каквото и както си желае. С мен, с живота ми, със фамилията ми, със фамилиите на приятелите ми, на комшиите ми, роднините. Буквално каквото желае!

Ключовият проблем не е присъединението на Белград и Прищина към Евросъюза, а възприемането на европейските полезности . Но вие виждате, че елитите в Прищина и Белград са лицемерни. Те настойчиво настояват, че европейският път е единственият. Защо? Не тъй като откровено имат вяра в това, а тъй като считат, че то ще им донесе избран брой гласове и надлежно опция да ръководят. Те не поддържат европейските полезности, тъй като,  в случай че тези полезности ги имаше, нито държавното управление в Прищина, нито това в Белград щяха да имат сегашните си водачи " .

След убийството на Оливер Иванович от ден на ден сърби мислят да изоставен Косово, показа интелектуалецът. За да избегнем нова война на Балканите, е належащо да създадем собствен модел, безапелационен е той:

„ Вярвам, че можем да си създадем модел, с който да установим, да кажем, 5 основни критерия за живота ни. И дано единият от тях да бъде цялостната човешка независимост. Защото – ще видите –  постоянно в историята на човечеството там, където свободата е била приоритет, това място е било бастион на демокрацията.

Много ми е жалост, че Съединените щати са се трансформирали в това, което са през днешния ден. Те са подигравка на свободна страна. А в миналото бяха бастион на свободата. Бих желал след време същински подобен международен бастион да бъде Европа. Защото единствено по този начин Европа може да даде на нас – като европейци, едно изцяло ново измерение.

В противоположен случай ще си останем това, което сме от към този момент близо 100 години – разменна монета за Съединените щати и някои други, било то Русия или Китай.

Вижте, на територията на Европа се водят най-вече борби. На вас, българите, постановиха да не допускате през своя територия " Южен поток ", макар че е безусловно ясно, че България може да завоюва от това. Вероятно това щеше да е най-голямата инвестиция в България. И какво ни приказва това? Че не сме самостоятелни. Че ни командват други. А за какво ни командват? Знаят, че могат. Че не сме съзрели като общество “.

Интелектуалецът изрази подозрения, че Белград ще разгласи референдум измежду сърбите за вероятно съглашение с албанците за Косово:

" Първо, не съм сигурен, че ще се решат на референдум. Защото това е огромен риск за тях. Резултатът може да е друг от това, което желаят. Второ – не съм сигурен, че въпросът на референдума, в случай че го има, ще бъде правилен. И трето – не съм сигурен дали в случай че има референдум и въпросът е правилен, допитването ще се организира демократично. Отсега съм подготвен да се подпиша – да се обзаложа, че най-малко един от тези разновидности ще се случи, за жалост ".

Интервюто на Деян Йотов с Александър Чорац можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР