Косово чества днес 16 години от обявяването на независимостта си

...
Косово чества днес 16 години от обявяването на независимостта си
Коментари Харесай

Косово чества 16 години от своята независимост

Косово празнува през днешния ден 16 години от оповестяването на независимостта си от Сърбия, като Белград към момента не признава държавността на тогавашната си област.

Косовското министерството на културата, младежта и спорта разгласи редица действия във връзка националния празник на страната на страницата си във Facebook.

Денят на независимостта на Косово ще бъде публично маркиран от косовското държавно управление сутринта с издигане на знамето и отдаване на почести на Паметника на безследно изчезналите лица по време на война в Косово (1998-99), гробовете на първия косовски президент Ибрахим Ругова и деятеля Адем Демачи и паметника „ Героините " в Прищина, на мемориалния комплекс „ Адем Яшари " в Преказ, Северно Косово, и други места, предава Българска телеграфна агенция.

В 12 ч. (13 ч. българско време) косовският парламент ще има празнично съвещание, което ще бъде последвано от държавен банкет на президента, ръководителя на националното заседание и министър-председателя на Косово.

Концертната стратегия за отбелязване на празника ще стартира с концерт в центъра на Прищина в 18 ч.

В Прищина вечерта е очакван също концерт на хора и оркестъра на Косовската филхармония.

В град Обилич покрай Прищина е плануван концерт на Националния отбор за песни и танци „ Шота " от Косово и Националния отбор за национални песни и танци на Албания.

В рамките на отбелязването на годишнината от независимостта в северния град Митровица ще бъде открит монумент на командира от Армията за избавление на Косово (АОК) Адем Яшари, заяви кметът на Северна Митровица Беди Хамза, представен от портала „ Репортери ".

През 1999 година траялите 78 дни бомбардировки на НАТО сложиха завършек на войната сред сръбските държавни сили и етническите албански сепаратисти в Косово. Сръбските сили бяха изтласкани, а Белград по този начин и не призна независимостта на Косово и към момента го счита за сръбска област. Сърбия и Косово водят разговор за нормализиране на връзките си с посредничеството на Европейски Съюз. Около 110 страни признават независимостта на Косово, само че не и Русия и Китай, както и пет страни членки на Европейски Съюз – Кипър, Гърция, Румъния, Словакия и Испания.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР