Косово в траур, тече издирване след смъртоносни сблъсъци близо до сръбската граница

...
Косово беше в траур в понеделник след смъртоносен сблъсък между
Коментари Харесай

Косово беше в траур в понеделник след смъртоносен сблъсък между властите и въоръжени лица близо до сръбската граница, който предизвика голяма полицейска операция и повдигна много въпроси без отговор.

Убийството на полицай по време на засадата и последвалата престрелка в неделя бележи една от най-сериозните ескалации в Косово от години след месеци на нарастващо напрежение и забавяне на преговорите между правителството в Прищина и Сърбия.

Министър-председателят на Косово Албин Курти каза, че полицейска операция все още е в ход, докато мястото на засадата е било изолирано, докато следователите пресяват доказателства след престрелка късно през нощта, при която противопоставянето приключи.

„Много неща ще бъдат решени по време на разследванията, ” каза Курти на Мануел Саразин – германския пратеник за Западните Балкани – по време на срещата им в понеделник.

Хаотичната конфронтация започна, когато полицейски патрул беше нападнат от засада близо до село Банска рано в неделя, оставяйки един косовски служител на реда убит и друг ранен .

Въоръжените мъже избягаха в близкия манастир, където се барикадираха и разменяха стрелба с косовската полиция в продължение на часове, като най-малко трима нападатели бяха застреляни в мелето.

Вътрешният министър на Косово Джелал Свекла каза, че властите вече са открили „един изключително голям брой тежки оръжия, противопехотни оръжия, експлозиви, униформи, логистика, хранителни резерви и оборудване за барикади".

"Можем лесно да кажем, че оборудването е било предназначено за няколко стотици други нападатели," добави Светла .

Двата основни гранични пункта между Сърбия и Косово също останаха затворени, след като бяха запечатани от косовската полиция в неделя сутринта.

Въпроси обаче останаха часове след края на противопоставянето само с шепа предполагаеми заподозрени, арестувани от косовските власти по време на операцията по разчистване.

Попитан дали има нападатели са успели да избягат от манастира Банска, вътрешният министър Свекла каза, че „операция“ продължава, но не предостави повече подробности.

В неделя Курти каза, че най-малко 30 тежко въоръжени и униформени мъже са се барикадирали в манастира.

Вестниците в Сърбия предлагаха смесица от бравада, конспирация и колебание след инцидента, като мнозина цитираха изявлението на сръбския президент Александър Вучич, направено късно в неделя, където той отрече да е замесен в сблъсъците и прехвърли вината за инцидента върху правителството в Прищина.

Ескалация

Атаката дойде повече повече от седмица след като преговорите между лидерите на Сърбия и Косово, съсредоточени върху подобряването на връзките, не успяха да постигнат пробив по време на преговорите в Брюксел с посредничеството на ЕС.

Напрежението в размирния север тлее от месеци след решението на правителството в Прищина да инсталира кметове етнически албанци в четири общини със сръбско мнозинство през май.

Ходът предизвика един от най-лошите пристъпи на безредици на север от години. Последваха демонстрации, както и арестуването на трима косовски полицаи от Сърбия и безредици от сръбски протестиращи, при които бяха ранени повече от 30 миротворци на НАТО.

Косово остава преобладаващо населено с етнически албанци, но в северните части на територията близо до границата със Сърбия етническите сърби остават мнозинството в няколко общини.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР