Космосът ще се превърне в бойно поле между великите сили,

...
Космосът ще се превърне в бойно поле между великите сили,
Коментари Харесай

ЕС: Космосът се превръща в бойно поле

Космосът ще се трансформира в " полесражение " сред великите сили, защото светът става все по-зависим от спътниците за чувствителни данни и войната в Украйна наближава първата си годишнина. Това съобщи висшият представител за външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел на 15-ата конференция за европейското галактическо пространство в Брюксел.

" Без сигурност в Космоса няма да има сигурност и на Земята ", безапелационен бе той.

От почти 5500 спътника в орбита към 10% са благосъстоятелност на другите въоръжени сили по света, а доста други се употребяват както за цивилен, по този начин и за военни цели.

През миналата година държавните управления са вложили към 100 милиарда евро в Космоса, което е двойно повече от сумата, която Европейски Съюз е отпуснал в помощ на Украйна от началото на войната през февруари 2022 година, уточни Борел.

Това е общо 9% нарастване на вложенията в Космоса спрямо 2021 година и 16% нарастване в бранша на галактическата защита, с връх от съвсем 15 милиарда евро.

" Това е сигнал за пробуждане за всички нас, освен за украинците, освен за европейците, само че и за интернационалната общественост и интернационалната сигурност ", акцентира топ дипломатът на Европейски Съюз.

По негови думи информацията от сателитния център на Европейски Съюз в Турехон, Испания, е предоставила на чиновниците 4500 геопространствени разследващи продукта от началото на спора в Украйна.

Тази цифра е 10 пъти по-висока по отношение на 2002 година, когато центърът беше регистриран като организация на Европейски Съюз.

Борел съобщи, че войната в Украйна го е предиздвикала да осъзнае какъв брой значими са галактическите служби за разбирането по какъв начин се развива спорът на Земята.

Сателитните изображения и връзките потвърдиха, че трансформират играта за украинската войска и за цялото население, уточни той.

" Трябва да използваме по-добре преимуществата на активите на галактическата база за сигурност и защита, да засилим нововъведенията с двойна приложимост и да влагаме повече в развиването на потенциала ".

Борел уточни, че вятърните турбини в една от 27-те страни членки на Европейски Съюз са излезли от строя по същото време, когато е била осъществена огромна хакерска атака против американската телекомуникационна компания Viasat в навечерието на войната предходната година. Той обаче не разкри коя е била засегнатата европейска страна. Западът упрекна Русия, че стои зад хакерската атака.

" Отне време, с цел да разберем връзката сред енергийната инфраструктура и сателитната мрежа, която я ръководи, и това повдига редица стратегически въпроси ", посочи Борел и добави, че ЕС не знае тъкмо какъв брой от неговата сериозна инфраструктура е подвластна от Космоса.

Дипломатът още веднъж укори Русия за антисателитния ѝ тест от ноември 2021 година, който генерира огромно количество парчета и изложи на риск спътниците на други страни.

" Щом могат да създадат това с един спътник, биха могли да го създадат и с нашите спътници ", предизвести той.

" Всички тези събития откроиха набора от благоприятни условия за противопоставяне в Космоса, които нашите съперници развиват - от антисателитни оръжия до заглушаване на сателитни сигнали или хакерски атаки ", посочи Борел.

" Руското навлизане усложни заканите, които сме виждали в Космоса и разкри уязвимостта на нашите системи от спиране. Но също по този начин ускори решимостта ни да се заемем по-спешно със сигурността и защитата ", безапелационен бе той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР