Космосът не престава да ни изненадва със своите форми. Нашата

...
Космосът не престава да ни изненадва със своите форми. Нашата
Коментари Харесай

Тази далечна галактика прилича на TIE файтър!

Космосът не престава да ни изненадва със своите форми. Нашата Вселена е цялостна с газ и прахуляк, които образуват човешки лица, медузи, пеперуди, великански стълбове, наподобяващи на ръце, и какво ли още не.

А в този момент наподобява съществува и вселена, наречена TXS 0128+554, която наподобява на TIE файтърите от „ Междузвездни войни “.

Знаем за съществуването на TXS 0128+554 от няколко години, само че едвам неотдавна учените от NASA изследваха по-подробно нейния генезис.

„ Приближихме милион пъти и разгледахме галактиката посредством радио антените на VLBA, след което картографирахме формата ѝ през времето “, разяснява астрофизикът Матю Листър от университета „ Пърдю “.

„ В първия момент, в който видях резултатите, незабавно си споделих, че наподобява на TIE файтъра на Дарт Вейдър от епизод IV на „ Междузвездни войни “. Изненадата беше приятна, само че изгледът ѝ на другите радио честоти ни оказа помощ да научим повече и за метода, по който дейните галактики могат трагично да се трансформират през десетилетията. “

TXS 0128+554 се намира на към 500 млн. светлинни години в съзвездието Касиопея. Тя съставлява интензивно галактическо ядро, което значи, че на доктрина в средата ѝ съществува гигантска супермасивна черна дупка.

В този съответен случай черната дупка, чиято маса е към милиарда пъти по-голяма от тази на Слънцето – е скрита от прахта и газа на „ пилотската кабина “ на TIE файтъра.

Прахът и газът към черната дупка се нагрява от триенето и гравитацията и надлежно създава необятен набор от сила в процеса – отделят се радио-, рентгенови и гама лъчи.

Черната дупка спомага за образуването и на „ крилата “ на кораба.

Изследването е оповестено в The Astrophysical Journal.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР